Vir: Avaz.ba
EvropaSlovenijaV fokusu

Macron: Sankcije za Ruse niso dovolj, z njimi se je treba resno pogovoriti !!

Napetosti na rusko-ukrajinski meji so nesprejemljive, meni francoski predsednik Emmanuel Macron in meni, da sankcije proti Rusiji niso dovolj.

“Današnje stanje in stopnja napetosti na meji sta popolnoma kontraproduktivna in nesprejemljiva,” je včeraj dejal Macron v intervjuju za televizijsko postajo CBS.

Dejal je, da so sankcije del svežnja, vendar ne dovolj.

“Zavzemam se za okrepljena diplomatska prizadevanja za ublažitev napetosti, vendar morajo biti pogovori z Moskvo jasni in ostri. Mislim, da moramo v teh pogovorih določiti mejo sprejemljivega. Le tako smo lahko verodostojni. Samo sankcije niso dovolj, so pa del svežnja” – je poudaril.

Merkel, Macron in Zelenski zahtevajo, da Rusija vojsko odstrani z meje.

Macron si je diplomatsko prizadeval za omilitev najnovejših napetosti v Ukrajini, v petek pa je govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel in ukrajinskim predsednikom Vladimirjem Zelenskim. Trije državniki so Rusijo zaprosili za umik vojakov, zbranih blizu meje z Ukrajino, in pozvali k spoštovanju krhkega premirja na vzhodu Ukrajine. Ukrajinski predsednik je ob posredovanju Nemčije in Francije napovedal nova posvetovanja.

Spomnimo, Rusija si je leta 2014 priključila polotok Krim, ki je bil do takrat del Ukrajine, uporniki v nekaterih delih vzhodne Ukrajine z večinskim ruskim prebivalstvom pa so se spopadli z ukrajinsko vojsko. Deli regij Doneck in Lugansk ob rusko-ukrajinski meji so še vedno pod nadzorom upornikov, ki jih podpira Rusija, napetosti pa so se v zadnjem času stopnjevale.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa