Foto: FURS(slika je simbolična)
Črna kronikaNotranje zadeveprometSlovenija

Slovenija kot šoferska Indija Koromandija: “Voznik madžarskega tovornega vozila storil več cestnoprometnih prekrškov”

Da si marsikdo od tujcev Slovenijo kot del  nekdanje Ex You,  zamišlja  kot »raj« za šmuglanje(lov v kalnem) in izogibanje spoštovanja vsakdanjih normalnih predpisov in ravnanj, pove naslednje poročanje o izidu kontrole s strani policistov  Postaje prometne policije na Celjskem,  kjer so  danes(04.01.2024) nekaj čez polnoč, na avtocesti  ustavili in kontrolirali  madžarskega voznika  izrednega prevoza.

 

Voznik, ki bi naj opravljal izredni prevoz deljivega tovora, razdruženega na priklopnem vozilu,  pri sebi ni mel dovoljenja za izredni prevoz. Tovor, ki ga je prevažal, ni bil ustrezno zavarovan, oprtnice priklopnega vozila so bile uničene. Kot Pajo in Čkalja nekoč…

Pri postopku so prav tako  zaznali še več kršitev s področja socialne zakonodaje in sicer po Zakonu o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih, kjer so med drugim ugotovili manipulacijo tahografa, saj je voznik vozil brez voznikove kartice.

Vozniku so za zaznane kršitve izdali plačilni  nalog v znesku 4.000 €, ki ga je danes že poravnal, in mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje, zaradi nezadostnega počitka, ki je trajal slabih 7 ur, moral pa bi imeti 9 ur počitka. Vozilo je bilo vozilo  izločeno  iz prometa.

Prav tako je bil  izdan   plačilni nalog za pravno osebo iz Madžarske v višini 10.510 €.

Naj  ne zamerijo policisti, ampak kolikor vem(izvedel od romunskih in bolgarskih tovornjakarjev)prevozniki imajo že vnaprej pripravljen denar za tovrstne »preglavice« in voznike v rezervi, da kljub kazni, ki ni vedno nedolžna( kar se zneskov tiče)gredo naprej. Pot za tovrstne kršitelje iz BG, RO, UA in H, je zaenkrat za njih »rentabilna«. Na nek način tudi razumem,  da prav glede pred kratkim sprejetih Bolgarije in Romunije v »delni« Schengen, kjer  ni vključena kopenska »prosta« pot za te dve EU državi. Samo upamo lahko da do takrat ko bo stopil v veljavo  polnovredni »Shengen«, da bo postorjenega nekaj od tega, da se  najde vsa mogoča in nemogoča »šara« od prevoznih sredstev v kopenskem delu.

Do takrat pa bodo policisti po »zmožnostih« lovili in ulovili ter sankcionirali kršitelje. Vso srečo!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč