SB Celje (Foto:VT)
LokalnoSlovenijaZdravjeŽivljenje

Povečan obisk pacientov na internistični nujni pomoči Urgentnega centra Celje. Pri ne nujnih obiskov pa po »starem«

Božično-novoletni prazniki so tudi v Urgentnem centru Celje potekali zelo delovno. Kljub prazničnemu času je število napotitev na internistično nujno pomoč znašalo med 65 in 80 % običajnega števila napotitev med delavniki, zaradi česar so se zapolnile tudi vse posteljne kapacitete na internističnih oddelkih bolnišnice. Pravi naval pacientov pa je prinesel prvi delovni dan v novem letu. V sredo, 3. januarja 2024, je bilo na internistično nujno pomoč naše bolnišnice napoteno za 70 % več pacientov, kot je to običajno na delovni dan. Vsi pacienti so bili obravnavani, a zaradi omejenosti in zasedenosti bolnišničnih posteljnih kapacitet, jih je 24 danes zjutraj v sobi za opazovanje urgentnega centra in na njegovih hodnikih še vedno čakalo na sprejem v zdravstveno oskrbo na bolnišničnih oddelkih. Med njimi prevladujejo starejši pacienti s številnimi znanimi kroničnimi boleznimi (srčnimi, ledvičnimi), pri katerih je prišlo do dodatnih okužb dihal. Veliko pacientov je bilo obravnavanih tudi zaradi težav s prebavili (vnetje žolčnika, trebušne slinavke, krvavitve), kar je posledica prazničnega prehranjevanja in uživanja alkoholnih pijač. Kljub temu , gredo napore SB Celje v prazno, ko se nagovarja  zdravstveni sistem , da se nekaj  mora spremeniti, da ne dobimo ozka grla ob vsakem prazniku in seveda polne hodnike. Veliko ljudi ob tovrstnih praznikih ali večjemu številu prostih dni pozabijo na vsa navodila o  vedenju in vzdrževanju zdravja glede na že prisotne bolezni.

 

 

Po drugi strani v Urgentnem centru Celje v teh dneh zdravstveno obravnavo išče tudi zelo veliko število pacientov, ki ne potrebujejo specialistične zdravstvene obravnave in bi svoje zdravstvene težave lahko rešili na primarni ravni zdravstvenega varstva, to je v ambulantah zdravnikov družinske medicine. Takšna situacija povzroča daljšanje obravnav vseh pacientov in veliko obremenitev za zaposlene v urgentnem centru. Vse paciente z blažjimi simptomi zato še enkrat pozivamo, da pomoč najprej poiščejo pri izbranem osebnem zdravniku ali v dežurni službi svojega zdravstvenega doma.

Dodam še to, da velika večina teh drugo omenjenih  jemlje urgenco kot dežurna zdravstvena služba kjer jih lahko obravnavajo v nočnem času ne glede na intenziteto bolečin. V preteklem času je bilo veliko govora prav o teh pacientih, ki ustvarjajo dodaten pritisk na urgenco in na  daljšanje časa za obravnavo bolj nujnih tretmajev.

»Idealna« priložnost že  na začetku leta spomniti zdravstveno ministrstvo, da je tovrstno problematiko v zdravstvu, ki ni od včeraj, potegniti iz predala »pozabljenih« problemov.

Vane T. Costa

vir: sbc&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno