Gospodarstvoizobraževanjepredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenijatehnologija

Slovenija in EU na poti k varni uporabi umetne inteligence

Ministrstvo za javno upravo v okviru predsedovanja Svetu EU skupaj z Evropsko komisijo organizira konferenco na visoki ravni o umetni inteligenci, ki poteka v hibridni obliki 14. in 15. septembra 2021 na Brdu pri Kranju. Na konferenci lahko prek spletne platforme sodeluje vsa zainteresirana javnost po vsem svetu, ki želi bolje razumeti, kako bomo živeli in se spoprijeli z umetno inteligenco v prihodnosti.

Gre za prvi uradni dogodek, na katerem sodelujoči razpravljajo o aprila letos sprejetem evropskem svežnju o umetni inteligenci. Sveženj vsebuje predloge in usmeritve o tem, kako razvijati, uvajati in urejati uporabo etične in zaupanja vredne umetne inteligence v Evropi na način, ki postavlja človeka v središče ter zagotavlja, da je zgrajena in uporabljena v dobrobit posameznika in družbe, ki si prizadeva za demokratične vrednote, pravno državo in človekove pravice.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v otvoritvenem nagovoru konference poudaril, da je področje umetne inteligence prednostna naloga slovenskega predsedovanja Svetu EU. »Želimo spodbujati razprave o tem, kako ustrezno urediti to področje in podpirati prihodnji razvoj umetne inteligence na trajnostni način. Spoprijemamo se z relativno neznanim področjem in le široka udeležba na odprti razpravi nas lahko vodi naprej pri razumevanju možnih učinkov različnih odločitev za prihodnost. Prav zato bo današnja konferenca oblikovalcem politik in voditeljem na področju raziskav, gospodarstva in civilne družbe omogočila razpravo o odprtih vprašanjih. Slovenija ima na področju umetne inteligence več kot 40-letno zgodovino raziskav, zato je lokacija za takšno razpravo vsekakor primerna,« je poudaril minister.

Nacionalni program za umetno inteligenco (NpUI), ki ga je slovenska vlada sprejela maja letos, predlaga obsežne ukrepe za podporo inovacijam in prenosu znanja od raziskav do uporabe ter za podporo konsolidaciji nacionalnih deležnikov pri izgradnji dinamičnega inovacijskega ekosistema. Mednarodno prepoznavnost smo pridobili z ustanovitvijo prvega Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco – IRCAI pod pokroviteljstvom UNESCA, da bi državam pomagali pri izkoriščanju možnosti umetne inteligence in spopadanju z njenimi morebitnimi grožnjami ter pri osredotočanju na doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Kot ustanovna članica smo se pridružili Globalnemu partnerstvu za umetno inteligenco – GPAI za uvajanje etične in zaupanja vredne umetne inteligence v resnično življenje. Sodelujemo pri prizadevanjih Sveta Evrope, kjer vodimo ad hoc sestavljeno skupino za umetno inteligenco – CAHAI. Zavedamo se namreč, da za učinkovito reševanje izzivov, povezanih z umetno inteligenco, potrebujemo mednarodno sodelovanje.

 

Konferenca se osredotoča na različne vidike. Prvi dan so se sodelujoči posvetili predvsem njeni zakonski ureditvi, spodbujanju standardizacije, zagotavljanju učinkovitega nadzora in urejanju odgovornosti deležnikov. EU ta vprašanja tudi sicer ureja prva na svetu. Drugi dan bodo sodelujoči razpravljali o ustreznem okolju za spodbujanje financiranja inovacij na področju umetne inteligence, o spodbujanju zelene umetne inteligence in izobraževanju o novih tehnologijah.

Poleg ministra za javno upravo na konferenci sodelujejo številni uglednih gosti in razpravljavci. Zbrane sta z videonagovorom pozdravila izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager in evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, med sodelujočimi pa so tudi Roberto Viola, generalni direktor Evropske komisije za komunikacijska omrežja in tehnologijo, slovenski minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in slovenski profesor na univerzi Stanford dr. Jure Leskovec. Spoznanja konference bodo vodilo za nadaljnje aktivnosti na področju umetne inteligence tako na državni ravni kot tudi na ravni EU.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/slovenija-in-eu-na-poti-k-varni-uporabi-umetne-inteligence/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Slovenija+in+EU+na+poti+k+varni+uporabi+umetne+inteligence

 

Mogoče vam bo všeč