foto: splet
EvropaPolitikaSlovenijaSvetV fokusuvojna območja

Slabih štirih milijonov in pol Ukrajincev razseljenih znotraj EU. Do kdaj?

Več kot 4 milijone ljudi, ki so pobegnili pred obsežno rusko invazijo na Ukrajino, so bili  sprejeti  v države članice EU, sporočajo iz  statistične službe  Eurostat za EU, povzema pa  DPA.

Podatki Eurostata kažejo, da je 4,3 milijona državljanov tretjih držav v  EU povezavi  dobilo status začasne zaščite. Med tistimi, ki jim je bil odobren začasni status, je skupno 98,2 odstotka Ukrajincev.

V četrtem četrtletju 2023 je status začasne zaščite dobilo nekaj več kot 200.000 novih prosilcev, kar je najmanj v četrtletju od začetka vojne februarja 2022. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je število zmanjšalo za 21 odstotkov. Kaj to pomeni? Ali je to maksimalno število ljudi ki so  odšli, ali pa morda  začetek trend morebitnega vračanja nazaj. Morda drugič in  v kakšnem drugem prispevku.

Med njimi je skoraj polovica starejših žensk – 46,2 odstotka, skoraj tretjina – 33,2 odstotka – pa je otrok.

Največ tistih, ki jim je bila podeljena začasna zaščita, prebiva v Nemčiji – 29 odstotkov, na Poljskem pa 22,1 odstotka. Tu jasno kaže da jih je  največ pri prvi sosedi ali takoj zraven, kar je v podobnih primerih  in pri podobnih obravnavah prebeglih oseb zaradi vojn.

Status začasne zaščite je nujni ukrep za zagotovitev takojšnje in začasne zaščite državljanom držav nečlanic EU v primeru množične razselitve zaradi izrednih okoliščin. Ker je ta ukrep začasen, ni enakovreden statusu azilanta.

Direktiva o začasni zaščiti, sprejeta leta 2001, daje EU orodje za ukrepanje v takih situacijah. Unija je prvič uporabila nujne ukrepe kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino, da bi pomagala tistim, ki bežijo pred vojno.

Marca 2022 je EU uvedla začasno zaščito za ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, septembra 2023 pa jo je podaljšala do marca 2025, lahko še dodamo. Če želimo in zmoremo biti optimisti, to bi  bil tudi optimalen rok za vrnitev razseljenih,  ki so pod začasno zaščito v državah znotraj EU. Alo bo to v resnici tako, bomo še videli.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa