hranaKmetijstvoSlovenijaZdravje

Skriti sladkor v živilih !?

Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila zanimiv članek o skritem sladkorju v živilih.

Ali veste, kaj je skupno veliki večini predelanih živil? Pri vseh obstaja velika verjetnost, da vsebujejo dodan sladkor. Predstavljamo vam 8 izdelkov, za katere brez pogleda na seznam sestavin ne bi vedeli, da vsebujejo sladkor.

ZPS nasvet

  • Na deklaraciji živil bodite pozorni na seznam sestavin.
  • Dodan sladkor se na seznamu sestavin skriva pod številnimi imeni, kot so: sladkor ali saharoza, dekstroza, glukozni sirup, fruktozni sirup, laktoza, melasa…
  • Proizvajalci v predelana živila dodajajo sladkor po svoji presoji. Pri izboru izdelkov vam zato svetujemo, da se raje odločite za tiste, ki dodanega sladkorja ne vsebujejo.
  • Skritemu sladkorju se boste najlaže izognili, če boste v svoji prehrani predelana živila zamenjali s svežimi in sezonskimi izdelki.

8 izdelkov, za katere morda niste vedeli, da vsebujejo sladkor

Proizvajalci dodajajo različne vrste sladkorja tudi v živila, kjer ga ne bi pričakovali. V predelane živilske izdelke ga dodajajo predvsem z namenom izboljšanja okusa, ohranjanja barve in izboljševanja tehnoloških lastnosti.

1. Poli, Barjena posebna klobasa iz piščančjega mesa

poli

Sestavine: piščančje meso 72 %, voda, piščančje kožice, sol, dekstroza, stabilizator (difosfati), antioksidant (natrijev askorbat), začimbe, ekstrakti začimb, konzervans (natrijev nitrit)

2. LaVida, Vege hrenovke s papriko

lavida1

Sestavine: voda, sončnično olje, funkcionalna mešanica (škrob, jajčni beljak v prahu, posušen glukozni sirup, rastlinske beljakovine (grahove, krompirjeve), bambusove vlaknine, gostilo (guar gumi), želirno sredstvo (karagenan), rdeča paprika 5 %, škrob (krompirjev, koruzni), sol, paprika v prahu, česen, začimbe, zelišča, ekstrakti začimb in zelišč, ekstrakt paprike, arome.

3. Nature’s Gold, Ekstra fini grah

natures-gold-grah

Sestavine: grah, voda, sladkor, sol

4. Freshona, Rdeča pesa

freshona-pesa

Sestavine: rdeča pesa, voda, alkoholni kis, sladkor, jedilna sol, čebula, začimbni ekstrakt

5. Thomy, Ketchup blagi

Thomy-ketchup

Sestavine: paradižnikova kaša 67 %, sladkor, alkoholni kis, voda, jedilna sol, naravne arome, izvlečki začimb, začimbe

6. Chef select, Humus čičerikin namaz s sezamom

chef-select-humus

Sestavine: čičerika 55 %, olje oljne ogrščice, voda, sezamovo seme 12 %, alkoholni kis, sladkor, jedilna sol, modificiran škrob, škrob, zgoščeni limonin sok, česen, zažimbe, čili, zelišča, sredstvo za uravavanje kislosti (natrijevi acetati), gostilo (guar gumi)

7. Maretti, Bruskete okus Pizza

maretti-bruskete

Sestavine: pšenična moka, rastlinska olja (sončnično olje, antioksindat (izvleček rožmarina)), pripravek na osnovi koruze 13 % (ekstrudat koruznega zdroba, posneto mleko v prahu, pšenični gluten v prahu, stabilizator (guar gumi), dekstroza, mešanica z aromo “Pizza” 6 %, (sirotka v prahu, sol, maltodekstrin, sladkor, paradižnik v prahu 8 %, sir v prahu 6 %, čebula v prahu 6 %, riževa moka, posušen origano 3 %, sušen peteršilj, glukoza, sredstvo proti sprijemanju (kalcijevi fosfati, siciljev dioksid, natrijevi fosfati), sredstvo za uravnavanje kislosti (citronska kislina), arome), sol, sladkor, kvas

8. Snuck Fun, Rebrasti krompirjev čips z okusom paprike

snuck-fun-cips

Sestavine: krompir, sončnično olje 34 %, jedilna sol, paprika v prahu, pšenična moka, sladka sirotka v prahu, sladkor, začimbe, sir v prahu, naravne arome, maltodekstrin, dim, kisline (citronska kislina)

Kaj je dobro vedeti?

Ali ste vedeli, da so sestavine na živilu navedene v padajočem vrstnem redu glede na njihovo vsebnost v izdelku? To pomeni, da živilo vsebuje največ tiste sestavine, ki je na seznamu napisana prva. Pri nekaterih je sladkor napisan takoj za glavo sestavino. V zgornji tabeli je tak izdelek Thomy ketchup, pri katerem je vsebnost sladkorja nižja le od vsebnosti paradižnikove kaše.

favicon Več o vsebnosti sladkorja v kečapih si lahko preberete v našem tržnem pregledu.

V nekaterih živilih je sladkor v različnih oblikah deklariran tudi večkrat. Na primer v izdelku Maretti bruskete okus Pizza je sladkor na seznamu sestavin naveden kar trikrat. Dodan je kot samostojna sestavina, prav tako pa se nahaja v pripravku na osnovi koruze (kot dekstroza) in v mešanici z aromo »Pizza« (kot sladkor oziroma saharoza).

Pri večini predstavljenih živilskih izdelkov sicer na prehranskem semaforju za sladkor zasveti zelena luč. Kljub temu pa moramo biti pri izbiri tovrstnih predelanih živil pazljivi, saj se vrednosti “skritih” sladkorjev v njih hitro seštevajo in tako lahko pomembno vplivajo na skupni dnevni vnos sladkorja.

Avtorica: Nina Križnik

vir: https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/10901-skriti-sladkor-v-zivilih?fbclid=IwAR15bdoP6kD3MuWCsnvd0jynUOk9oojzwjg7zW9c9taaO0BhEJzGAx7Rs8A

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana