hranaizobraževanjeKmetijstvoSlovenija

Kako zadržimo vodo v zemlji v sušnih obdobjih?

Uporaba zastirke, travnih muld ter grede »pogače« so učinkoviti načini za dolgotrajno zadrževanje vlage na vrtovih. Govorili smo z ddr. Ano Vovk Korže, ki na svojem »Učnem poligonu za samooskrbo« predstavlja v živo različne načine priprave gredic, da bodo med letom ostale hidrirane in bodo dajale bogat pridelek.

V sušnem obdobju je potrebno razmisliti o shranjevanju in zadrževanju vode v tleh, saj nam kljub pridnosti in rednemu zalivanju zemlja ne uspe dati zadovoljivega pridelka. V poletnih mesecih se namreč zelo poveča izhlapevanje, zato ni rešitev površinsko zalivanje, ampak je potrebno vodo zadržati pod površjem. Enostavne tehnike so zadrževalni jarki ali travne mulde, zastirka in grede »pogače«. Kombinacija vseh treh pristopov omogoča, da rastline rastejo tudi v najbolj sušnih obdobjih brez zalivanja. Imamo namreč kar nekaj takih območij s pridelavo hrane, kjer ni vode, da bi lahko zalivali, je pa dovolj organskih snovi, neraven relief in dovolj zdrave zemlje, v katero se še tako izplača posejati semena, da nam bo zrasel pridelek.

Zadrževanje vode na pobočju s travnimi muldami

Na pobočju deževnica hitro odteče, zato je potrebno izkopati jarke – travne mulde. V njih se zadrži padavinska voda in počasi odteka pod površjem po pobočju. Na tak način poteka naravno namakanje. Travne mulde ščitijo prst pred erozijo.

travne mulde
Travna-mulda-za-zadrzevanje-vode

Zastirke

Zastirka prepreči izhlapevanje vode, zlasti iz zgornje plasti prsti, ki je najbolj občutljiva, saj je odgovorna za oskrbo koreninskega sistema rastlin s hranili. Če ni dovolj vlage, do take oskrbe ne more priti, zato se zemlja na površini hitro posuši in razpoka, kar poškoduje rastlinske korenine. Zastirko moramo uporabljati redno, saj hitro preperi na zemlji in če je samo kakšen cm na debelo, ne uspe zadrževati vlage. Lahko preverite veliko razliko v vsebnosti vlage v zemlji, ki je pokrita z naravno zastirko in zemljo, ki je gola. Gola zemlja je razpokana kot beton, kar lahko pogosto vidimo na kmetijskih površinah. Za zastiranje pa lahko uporabimo dejansko vse, kar nam daje narava. Zastirka, izdelana iz slame ali sena zadržuje vlago, omogoča odtekanje vode ob nalivih in preprečuje rast plevela. Pozimi se razgradi in ustvari humus.

Vrt zastirka

Grede »pogače«

Dodaten način shranjevanja vlage v zemlji so grede »pogače«. Ime imajo po načinu izdelave. Na trdo zemljo, tudi travno površino naložimo organsko snov, vmes posujemo nekaj komposta in pustimo stati pol leta. Nato preperel material razgrabimo enakomerno, kot da bi delali pogačo. Nad osnovno plast nasujemo še druge organske materiale, ki pa morajo biti fini, brez vej.

V ta material lahko nasadimo krompir, ki zelo dobro uspeva v gredah pogačah, pa tudi kapusnice, ki imajo rade več organske snovi. Zemljo moramo nujno prekriti s slamo, senom, pokošeno travo, listjem, miskantosom ali praprotjo. Ker je travna ruša pod plastmi grede, nimamo pletja, greda je rahla in tudi prekapamo ne, kar je zelo ugodno za življenje v tleh, ki ga uničujejo stroji za rahljanje in okopavanje.

vir: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/kako-zadrzimo-vodo-v-zemlji-v-susnih-obdobjih/?fbclid=IwAR0EbYp0l4ATfv309mHWKTY4aLaf8QKWbtDByzI26cymLq88KNS08U_ggF0

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana