Tina Mrak and Veronika Macarol (SLO) compete in Womens 470 class at sailing competition at Tokyo 2020 Summer Olympic Games, Japan on July 29, 2021
OLIMPIJSKE IGRE 2021-TokioSlovenijaŠport

Sedmi dan iger v Tokiu – PETRU KAUZERJU NI USPEL PREBOJ V FINALE KAJAKA, MIHALINEC ZIDARJEVA IZPADLA NA 100 M

V Tokiu so se pričela atletska tekmovanja. V kvalifikacijah so zadnji petek v juliju nastopili trije slovenski predstavniki, Kristjan Čeh v metu diska, Maja Mihalinec Zidar v teku na 100 metrov in Klara Lukan na 5000 metrov. Nadaljevali so tudi jadralci, v razredu laser Žan Luka Zelko, v razredu 470 pa Tina Mrak in Veronika Macarol.

Tina Mrak and Veronika Macarol (SLO) compete in Womens 470 class at sailing competition at Tokyo 2020 Summer Olympic Games, Japan on July 29, 2021

Atlet Kristjan Čeh je uspešno odprl slovenske nastope na olimpijskih igrah v Tokiu v kraljici športov. V kvalifikacijah meta diska je s 65,45 metra zasedel skupno tretje mesto in se zanesljivo uvrstil v finale. Dlje kot Čeh sta danes disk vrgla le Šved Daniel Stahl (66,12 metra) in Andrius Gudzius iz Litve (65,94 metra). “Imel sem povečan srčni utrip in bil nervozen, a sem si vseeno s prvim metom zagotovil finale s 65,45 metra. V drugem sem s prestopom vrgel prek 66 metrov, nato pa sem vedel, da sem v finalu in nisem se več prav potrudil, saj sem svoj cilj že dosegel,” je po prvi polovici tekme dejal Čeh.

Atletinja Maja Mihalinec Zidar je na olimpijskih igrah v Tokiu izpadla v kvalifikacijah teka na 100 metrov. Dosegla je skupno 44. čas. Z 11,54 sekunde in svojim najboljšim izidom sezone je bila peta v četrti kvalifikacijski skupini. Slovenska predstavnica je dobro začela, nato pa v drugem delu izgubljala, a za stotinko popravila svoj dosežek leta. Njen osebni rekord je sicer precej boljši, znaša 11,27 sekunde, a vseeno ne bi zadoščal za napredovanje.

Atletinja Klara Lukan je na olimpijskih igrah v Tokiu v kvalifikacijah teka na 5000 m odstopila. Tekla je v drugi skupini, v kateri je bila najboljša Etiopijka Gudaf Tsegay. “Danes očitno ni bil moj dan. Mi je zelo žal zapravljene tako velike priložnosti, ampak v določenem trenutku so noge postale tako zelo težke, da nato nisem bila psihično več zmožna vztrajati v bolečini še 1300 m. Pogoji so bili specifični, zelo visoka vlažnost zraka je pripomogla k večji utrujenosti. Verjamem, da je ta neuspeh dobra šola in bom na naslednjih OI močnejša. Naporna in dolga sezona tekem je za mano in sem fizično ter mentalno zelo utrujena ” je sporočila Lukanova.

Judoistka Ana Velenšek je obstala v drugem krogu olimpijskega turnirja v kategoriji nad 78 kilogramov. Brazilka Maria Suelen Altheman je zmagala, potem ko je bronasta iz Ria 2016 prejela tri kazni. Obe judoistki sta dvoboj začeli pasivno, zato sta po 52 sekundah dobili kazen. Tudi v nadaljevanju ni nobeni uspel met za kakšno točko, je pa Slovenka po dveh minutah in 39 sekundah dvoboja prejela drugo kazen, po treh minutah in 34 sekundah pa še tretjo, ki je pomenila konec boja. Sodniki so po ogledu posnetka ocenili, da je Velenškova nepravilno odmaknila glavo. Z izpadom Velenškove so se v Tokiu končali slovenski judoistični nastopi.

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta po tretjem dnevu in šestih regatah razreda 470 na olimpijskih igrah v Tokiu z osmega mesta dan prej napredovali na sedmo (34 točk). V petem plovu sta bili četrti, kar je njuna najboljša uvrstitev na teh igrah, v šestem pa sedmi. Ves čas plova sta bili četrti, le pri drugem merjenju sta bili tretji. Drugi sta bili v regati domačinki in svetovni podprvakinji iz leta 2019 Ai Kondo in Miho Yoshioko, tretji pa Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre. Millsova je na olimpijskih igrah pred petimi leti v Riu olimpijsko zlato osvojila z drugo flokistko. Na jadralnem polju Zushi so nato izpeljali še šesto regato. Slovenki sta jo slabo začeli, najprej sta bili na 15. in nato na 13. mestu, obakrat minuto in 11 sekund za vodilnima. Potem sta se prebili v deseterico in naslednje tri obrate opravili na osmem mestu, sprva znižali zaostanek na dobro minuto (+1:09). V zadnji stranici proti cilju pa sta prehiteli švedsko jadrnico in imeli na sedmem mestu minuto in 26 sekund zaostanka za Poljakinjama, ki sta osvojili prvo mesto. Regato sta sicer začeli drugi, po drugem merjenju pa sta bili na čelu do konca. Drugi sta bili s skoraj minuto zaostanka Japonki (0:54), tretji pa Britanki (+1:00).

Foto: AFP

Mariborski jadralec Žan Luka Zelko je po desetih regatah v razredu laser na olimpijskih igrah v Tokiu končal na skupno 26. mestu (178 točk) med 35 jadralci. S tem se ni uvrstil v zadnjo, 11. regato za medalje najboljše deseterice. V deveti regati in prvi današnji je bil Zelko peti, kar je njegov najboljši dosežek na teh OI, v naslednjem plovu pa je bil 19. in je izboljšal svojo skupno uvrstitev za dve mesti. elko je v drugem plovu dneva prav tako solidno začel, bil najprej na 12. mestu, potem pa je izgubljal in se preselil na 19. in 20. mesto, ko je imel že več kot minuto zaostanka za vodilnim (+1:09). Na zadnjem merjenju pred ciljem je bil 19. in na tem mestu je tudi prečkal ciljno črto. Bil je minuto in 42 sekund za Nemcem Philippom Buhlom, ki je dobil plov.

Kajakaš Peter Kauzer se ni uvrstil v olimpijski finale. Po težavah v zgornjem delu, kjer ga je zadržala vodna past, je bil srebrni iz Ria prepočasen, da bi se uvrstil med najboljšo deseterico. Na koncu je zasedel 12. mesto med 20 tekmovalci. Kauzer, ki je nastopil deseti po vrsti, je za takrat vodilnim Američanom Michalom Smolenom zaostal za 2,99 sekunde in zasedel šesto mesto.
Peter Kauzer se je hitro sprijaznil, da ne bo ponovil uspeha z olimpijskih iger v Riu pred petimi leti, ko je osvojil srebrno kolajno. “S tako vožnjo, kot sem jo prikazal danes, enostavno ne moreš v finale,” je dejal po polfinalnem nastopu. “Očitno mi danes sreča ni bila naklonjena. Čoln mi ni stekel in če mi ne steče, začnem veslati na silo in temu primeren je tudi rezultat. Nimam si kaj očitati, pripravil sem se dobro, počutil sem se dobro. Naš šport je izredno nepredvidljiv, enkrat so boljši eni, drugič drugi,” je dejal.

vir: https://www.olympic.si/novica/1695

Mogoče vam bo všeč