Evropski povezovalni vlak. Foto Uroš Urlep
EvropaLokalnopromet

Še več Evrope v naše Celje: »V Celju se je ustavil Evropski povezovalni vlak«

Točno ob 13.03 je danes na 3. tir celjske železniške postaje pripeljal evropski povezovalni vlak – The Connecting Europe Exspess. Pričakala ga je podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek.

Podžupanja je delegacijo Evropske komisije, Ministrstva za infrastrukturo in Slovenskih železnic pozdravila in med drugim poudarila, kako pomemben je bil prihod prvega vlaka v Celje in kako je enako kot vstop v Evropsko unijo pomenil velik korak naprej v razvoju za naše mesto.

Pravzaprav je rast in razcvet Celja  neizogibno povezan z železnico in  prihodom prvega vlaka v Celje  ter na vsa obdobja v razvoju mesta,  ki so sledila kasneje.

Podžupanja Breda Arnšek in Herald Ruijters, direktor direktorata za investicije, inovativni in trajnostni promet v generalnem direktoratu Evropske komisije za mobilnost in promet, sta si izmenjala zastavo Mestne občine Celje in zastavo Evropske unije.

EU se je odločila leto 2021 imenovati za “evropsko leto železnic”, v katerem bo spodbujala uporabo železnic kot varnega in trajnostnega prometnega sredstva.

Evropski parlament je 15. decembra 2020 podprl predlog Komisije, da se leto 2021 imenuje za “evropsko leto železnic”.

Odločitev, ki jo je Svet potrdil 16. decembra, je povezana s prizadevanji EU, da spodbuja okolju prijazne načine prevoza in v skladu z evropskim zelenim dogovorom doseže podnebno nevtralnost do leta 2050.

Načrtovane so že številne dejavnosti za promocijo železnic širom EU, da bi spodbudili posameznike in podjetja k njihovi uporabi.

Železnica povezuje oddaljena območja in zagotavlja notranjo in čezmejno povezanost evropskih regij. Vendar pa z vlakom potuje le sedem odstotkov potnikov in enajst odstotkov blaga.

In prav s tem  potovanjem evropskega povezovalnega vlaka Evropska komisija obeležuje evropsko leto železnic 2021 in poudarja pomembno vloge, ki jo ima železnica kot gonilna sila trajnostne mobilnosti, gospodarskega razvoja in evropske identitete.

Vlak se je v Celje pripeljal iz Ljubljane in nadaljeval pot v Maribor, pot pa bo sklenil v začetku oktobra v Evropskem  Parizu.

Vane T. Costa

foto: Uroš Urlep

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa