v fokusu1
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusuVolitve

Še ena zaušnica za vladajočo »Svobodo«: “Poražena koalicija in kakofoničnost same s seboj. Spremembe kmalu!?”

To je glavna ugotovitev vseh mogočih in utemeljenih analiz stanja po nedavnih volitvah za poslance za Evropski parlament  in izsiljenih, neprimernih in zavajajočih referendumih, ki si jih je privoščila vladajoča koalicija.  In kaj dobimo za to? Obisk Roberta Goloba, v prostem času tudi premier slovenske vlade, košarkarske tekme v Dallasu, tekma NBA, ki po njegovem poleg navijanja za Luko Dončića, je izpolnitev njegove želje še iz otroštva. Kot  da je vlada in položaj prvega ministra tudi ena od otroških želja, da ko odrasteš si nabaviš džuboks ali Kolo sreče ( beri Vlado RS), vanj vržeš žeton in čakaš da ti vrže nagrado ven. Včeraj Dallas, danes Stuttgart in tako naprej.. in to ob tako zaostrenih razmerah  v državi katero izvršilno vejo oblasti vodi ali celo kot pravijo njegovi malikovalci, uspešno  managerira  in jo počasi pelje Slovenijo   v tri krasne… kakšne »flance«.

 

Če se sam ne »zrajta« ga je treba opomniti.  In  so ga res,  včeraj pri SDS

Slovenska demokratska stranka je na  včerajšnji seji sveta SDS opravila razpravo o rezultatu evropskih volitev. Predsednik sveta Zvone Černač je po koncu seje povedal, da bo katastrofičen poraz strank vladajoče koalicije še povečal njeno nesposobnost za reševanje odprtih težav, hkrati pa še dodatno povečal možnosti za predčasne državnozborske volitve. Ali drugače povedano skrajšanje razkrojevalnega časa  in sesutja navznoter. Tu nobeno bežanja  iz države in lotevanja velikih tem ne pomaga. Vsi vedo, vemo, le eden ne,  po vsej verjetnosti celo edini in to je Premier Robert Golob.

Poglobljena analiza preteklih volitev za poslance v EU parlament

Te volitve so dejansko kot semafor. SDS je na volitvah v Evropski parlament dosegla prepričljiv zmagovit rezultat tako v številu dobljenih glasov kot v številu osvojenih mandatov.

Kriza se poglablja, premier se čoha.

Sama je namreč osvojila več poslanskih mandatov kot vse tri stranke vladajoče koalicije skupaj. “Poleg tega je SDS prvič v svoji zgodovini dosegla rezultat preko 30%, glede na delež osvojenih mandatov pa je SDS dosegla enega najboljših rezultatov med vsemi listami in strankami, ki so v državah članicah EU sodelovale na volitvah v EP 2024 ter prispevala 4/5 delež k najboljšemu posamičnemu nacionalnemu rezultatu v politični skupini EPP,” menijo v stranki. Ampak mojster manipulacije in gestikulacije, ki je znan tudi pri dajanju ekskluzivnih intervjujev, posebej  v tujini ali na evropskem parketu, trem »mikrofonom« propagandne RTVSLO, rokohitrsko ali kar tako  kot »goriški«  Coperfield, spremeni v očitno zmago levega pola politično neuigranega »orkestra«.

Stranka SDS  je v času volilne kampanje vztrajala na vsebinski razpravi   in programu oziroma manifestu o  prihodnosti unije, za razliko od vladajoče »koalicije« ki je bila brez vsebine, le da je skozi vsiljevanja  debate o marihuani, evtanaziji in Palestini  se držala rdečega »cvirna«.  Kljub temu da je morala SDS voditi predvolilni spopad na več  teh vsiljenih “bojišč”  je ostala pri glavni temi se pravi volitve v EU parlament. In rezultat je jasen in očiten. Za razliko od dotolčene pozicije.

V analizi je bilo izpostavljeno tudi to,  da je SDS samo delno uspela s svojimi zahtevami za pregledne in poštene volitve. DVK je »obljubila«, da na naslednjih volitvah ne bo več nezakonitih predčasnih volišč izven volilnega okraja, medtem ko so bile ostale zahteve zavrnjene. SDS bo zato vložila spremembe zakona o volitvah v DZ in zakona o volilni in referendumski kampanji, s katerimi bo natančneje urejen nadzor ter sprotno štetje glasovnic na predčasnem glasovanju.

Vzorčni primer kako je treba peljati kampanjo brez iztirjanja in stranpoti…

V volilni kampanji pa so se v podporo tranzicijske levice angažirale tudi levičarske nevladne organizacije, ki  so pravzaprav  bile zadolžene s strani vlade  za sejanje megle in povečanje nepreglednosti financiranja kampanje iz tujine,  hkrati pa niso prijavile volilne kampanje in so izven nadzora Računskega sodišča RS”. To je tudi dodatna šola, poduk za SDS. O tem tudi kako se v resnici uporabljajo nevladne organizacije in društva kot legalen in legitimen kanal za izvajanje kampanje.

Jesenske ali poznojesenske predčasne  volitve zelo verjetne

 

Kakorkoli obrneš, zlagaš, prelagaš ugotoviš naslednje: Še najbolj »optimistični« v  sedanji opoziciji se niso nadejali,  čeprav takšno vodenje nujno pripelje do tega, da bo izdatna pomoč pri  »signalizaciji« bodočih,  pričakovanih dogodkov glede krajšanja razpolovne dobe vladanja trenutne vlade, da bo to prišlo tako kmalu in  na tako očiten  način prav od njih samih.

Prav zato ali na podlagi prej izpeljanih ugotovitev in analiz volilnih rezultatov bodo sedaj  v zmagovani  stranki za volitve poslancev v EU parlament opravili analize  tudi na lokalni ravni.  In kot kaže zelo verjetno in tudi na podlagi podane naloge Sveta  SDS  izvršilnemu odboru, da pripravi vse potrebno za začetek postopka evidentiranja kandidatov za volitve v državni zbor ter na julijski seji oblikuje državni volilni štab za volitve v DZ. Priprave bodo stekle tudi na ravni strokovnega sveta SDS. se pravi vsi  “motorji” bodo prižgani in delali bodo s polnimi obrati.

Lepa, bogata ter  nujno potrebna višja »delovna« temperatura na političnem parketu se nam obeta.

Kondicijski trening se je začel, oziroma  že teče.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa