Sali Berisha, nekdanji albanski premier o neizogibnem stečaju države(foto LSA)
BalkanGospodarstvoPolitika

Se Albaniji obeta grški scenarij: “Po mnenju Berishe gre Albanija proti bankrotu”

Nekdanji albanski predsednik in nekdanji premier ter sedanji vodja obnovitvenega krila Demokratske stranke Sali Berisha je dejal, da je javni dolg v državi dosegel 107 odstotkov bruto domačega proizvoda in da se država usmerja proti grškemu scenarij stečaja.

Vse dokler bodo hotele države kot je Albanija želele  dohitevati Evropo s pomočjo denarja, ki nima realne podlage v BDP se  bo odstotek javnega dolga povečeval v »neslutene ali zloslutne« višine. To se pravzaprav z Albanijo dogaja že nekaj časa.

 

Kor je dejal Berisha za nekatere domače(albanske) medije, da bi morala biti povprečna plača v Albaniji danes 1500 evrov.

 

Imajo pa kaj?

»Javni dolg se je povečal z 62,4 na 107 odstotkov BDP. Kaj je bilo storjeno s tem dolgom? Zagotavljam vam, da če bi ta vlada mislila, bom delal za te državljane, poskrbel bom, da bodo pozabili na revščino, lahko bi potrojila plače in pokojnine, če bi hotela. S tem dolgom, če bi ga vrnili v socialo, bi imel vsak državljan povprečno 1500 evrov plače. Kje so? Kolikšna je danes plača? 30 odstotkov nižje kot leta 2013, ker so cene višje za 80-90 odstotkov, je dejal Berisha. Vse skupaj, bi lahko rekli, je šlo v nič. Klasična  bolezen vseh socialističnih vlad kako pri njih in tudi v podobnih okoljih s podobno ureditvijo. Pa prav zdaj ko hočejo priti v širšo EU. Še hočejo,  ali tudi  zmorejo?

Odgovor je vse prej kot enoznačen.

Dodal je, da je imela vlada, ko je bil on premier, težave, a je vzbudila upanje Albancev, število prebivalcev pa se je iz leta v leto večalo.

Vane T. Costa

foto: LSA; vir: ATA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan