33 let SDS (foto Twitter)
PolitikaSlovenija

SDS, največja politična stranka v Sloveniji, danes praznuje 33 let. Čestitke za tvorno, državotvorno držo in prispevek za Slovenijo!

Danes mineva 33 let, odkar je bila v Cankarjevem domu v Ljubljani ustanovljena Socialdemokratska zveza Slovenije, ena izmed predhodnic Slovenske demokratske stranke.

V prvih mesecih leta 1989 so v Sloveniji začele nastajati prve opozicijske zveze, ki so bile jugoslovanskemu totalitarnemu sistemu povsem tuje, saj v skladu s svojo usmerjenostjo ni dopuščal kakršnega koli neodvisnega političnega gibanja. Dober mesec dni po ustanovitvi Slovenske demokratske zveze, je 16. februarja 1989 v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal ustanovitveni kongres Socialdemokratske zveze Slovenije. Njen prvi predsednik je postal France Tomšič, ki je decembra 1987 vodil stavko delavcev v Litostroju. Na tretji volilno-programski konferenci SDZS novembra 1989 je Tomšiča na predsedniškem mestu zamenjal dr. Jože Pučnik, na tretjem kongresu stranke maja 1993 pa je postal njen predsednik Janez Janša.

Socialdemokratska zveza Slovenije, sedanja Slovenska demokratska stranka, se je rodila iz upanja Slovenske pomladi. Zrasla je iz trpljenja in poguma dr. Jožeta Pučnika in Franceta Tomšiča ter številnih slovenskih domoljubov in demokratov, ki so tudi skozi svinčena leta, doma, v zamejstvu in po svetu ohranili zdravo demokratično misel in z njo vero v možnost demokratične in samostojne Slovenije.

Foto: DePeritorio

Potenciali SDS so veliki, saj nikoli doslej nismo bili tako močni in tako izkušeni. Skupaj rastemo in gradimo, ob tem pa dokazujemo, da ostajamo zvesti istim vrednotam, načelom in ciljem, ki nas povezujejo v veliko, skoraj 30.000-člansko družino,” menijo v SDS ob nedeljivem ponosu za vso dosedanjo prehojeno pot.  Nekateri hodijo po tej poti že od njenega prvega koraka v pogumno, zdravo  in vedno domoljubno in  pravično naravnano pot v boljši in spodoben jutri za vse Slovence in Slovenke in zavedne državljanke in državljane.

Od samega začetka je neločljiv in aktiven del najpomembnejših državotvornih in demokratičnih političnih procesov v vsej znani zgodovini Slovencev. Vrednote slovenske osamosvojitve in njeni cilji, ki jih je SDS sooblikovala, so bili od samega začetka osrednji temelj in motiv našega delovanja,”  je bil eden od poudarkov na njenem zadnjem kongresu.

Tudi v bodoče bo tako,  Slovenska demokratska stranka  bo conditio sine qua non slovenskega bitja in žitja!

vtc@deperitorio

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika