SBC Celje, ustanova kjer je prišlo do nedopustne napake(foto-vtc)
PolitikaSlovenijaZdravje

SB Celje: “Tresla se je gora, pacient umrl, direktorja Svetelšek in Vindiišar pa odnesla celo kožo. Ali je to pravi odgovor?”

Svet Splošne bolnišnice Celje je danes na izredni seji obravnaval odstopni izjavi direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja, ki sta ju dala po zamenjavi identitet bolnikov. Po razpravi so izvedli glasovanji, odstopa direktorja in strokovnega direktorja pa niso izglasovali, so sporočili iz bolnišnice.

 

V nadaljevanju se je svet zavoda seznanil z ugotovitvami izrednega internega strokovnega nadzora, ki ga je po zaznavi zamenjave identitet dveh bolnikov odredil Vindišar. Svetelšek in Vindišar pa sta prav zaradi zamenjave identitet bolnikov ponudila odstopa.

Pa vendar?

Radko Komadina,  vodja komisije za izredni strokovni nadzor,  je povedal ga je  do zamenjave bolnikov iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu prišlo v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice, in sicer ob predaji bolnikov med reševalcema Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica v triažo. Dejal je, da je eden izmed bolnikov umrl zaradi hude sepse.

 

Komadina je  med drugim povedal in obenem pojasnil, da je pregled videoposnetkov varnostnih kamer pred urgentnim centrom in v njem pokazal, da dokumentacija posameznega bolnika ni bila ves čas z njim. Reševalno osebje iz ZD Sevnica je dokumentacijo obeh bolnikov prenašalo skupaj, ločeno od bolnikov.

In da je to bilo ključno oziroma da je to botrovalo vsem zapletom, ki so sledili do sramotnega in ponižujočega epiloga za vpleteni družini, kako umrlega in preživelega oziroma  pokopanega in vrnjenega v Dom starejših v Loki pri Zidanem Mostu.

 

“Bolnika sta bila triažirana eden za drugim. Ob triaži prvega bolnika je bila dokumentacija obeh bolnikov v triažnem prostoru. Identifikacija prvega bolnika je bila narejena na podlagi informacije reševalnega osebja iz ZD Sevnica, ki je bolnika pripeljalo. V spremni dokumentaciji urgentnega centra je zabeleženo, da smiselnega kontakta ni bilo mogoče navezati ne z enim ne z drugim bolnikom”,  je menil Komadina.

 

Po njegovih besedah je na podlagi pregleda varnostnih kamer ugotovitev tega dela nadzora, da se je zamenjava zgodila ob predaji bolnikov med reševalcema iz reševalnega vozila v triažo urgentnega centra. Kot je povedal Komadina, je komisija preverila zdravstveno obravnavo kroničnih bolezni obeh bolnikov kot tudi zdravljenje akutnih bolezni, zaradi katerih sta bila napotena na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

 

Zaradi zamenjave identitete pri umrlem bolniku ni bilo zabeleženih kroničnih bolezni, katerih diagnoze so bile postavljene pred sprejemom v bolnišnico. Krvne preiskave so ustrezale njegovemu kliničnemu stanju. Umrl je 37 ur po sprejemu, kljub ustrezni, po opravljenih mikrobioloških preiskavah predpisani antibiotični terapiji. Prekinitev terapije njegovih kroničnih bolezni ni privedla do dokumentiranega zapleta.

Tudi pri bolniku, ki se je z zdravljenja vrnil v dom starejših občanov, niso ugotovili zapletov, ki bi bili posledica zamenjave identitete, kar si razlagajo z ustreznim kliničnim zdravljenjem bolnika, je zatrdil Komadina.

Dodal je še, da bolnika, ki nista imela zapestnic z identifikacijskimi podatki, v spremni dokumentaciji, na podlagi katere sta bila sprejeta, nista imela osebnih izkaznic ali drugih dokumentov s fotografijo, na podlagi katere bi bila mogoča njuna identifikacija.

Poleg pilatovskega epiloga za dva vodilna v Splošni bolnišnici Celje, ostaja vsa »pridobljena« popularnost  bolnišnice v prostorih v regiji,  ki so pisali o neverjetnosti zamenjave in da  se je zgodilo  to prav  v slovenskem zdravstvu. Posebej so razočarani v nekdanjih republikah, ki imajo  Slovenijo tudi na področju zdravstva za zgled.

Vane T. Costa

vir: sbc&vtc

foto: vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika