Maia Sandu, predsednica Moldavije (Foto:unian.ua)
EvropaPolitikaSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Saga o ogroženosti Pridnestrske moldavske republike se nadaljuje: “Tiraspol je prosil za denar”, meni Maia Sandu, ki je ocenila kongres pridnestrskih poslancev”

Po mnenju predsednika Moldavije je Rusija poskušala ustrahovati Moldavce s ponaredki. Namen pritožbe poslancev nepriznane republike Pridnestrja Ruski federaciji je bil prejeti sredstva iz Kremlja. To je izjavila predsednica Moldavije Maia Sandu, poroča NewsMaker.

 

Ko je komentirala rezultate kongresa pridnestrovskih poslancev in njihov poziv Rusiji, je opozorila, da Tiraspol upa, da bo prejel denar iz Moskve, medtem ko ruska propaganda hkrati širi laž o morebitni priključitvi Pridnestrovija.

 

“Kremelj to počne, da bi ustrahoval Moldavce, še posebej, ker smo v volilnem letu. Kremelj želi, da smo prestrašeni, da smo brez hrbtenice, da nas vodijo skorumpirani uradniki, z njimi pa se je mogoče dogovoriti s podkupovanjem politikov, kot se je dogajalo že vrsto let. Tega jim ne moremo dovoliti. Ohraniti moramo mir. Naš mir je odvisen od naše enotnosti in sposobnosti, da ne bomo prevarani,” je dejala Sandujeva.

Po njenih besedah ​​Ruska federacija danes ne more storiti ničesar v Pridnestrju, tudi če bi hotela, in da bi “nekaj naredila”, mora Moskva “spremeniti oblast v Kišinjevu”. Pa ne bo. Moldavija je neodvisna država, ki živi. Njena prihodnost je evropska civilizacija in Evropa.

 

“Želim biti zelo jasna. Ničesar nimamo proti Rusom, smo proti ruskim tankom. Samo želimo, da Rusija, tako kot druge države, spoštuje Moldavijo, izbiro moldavskih državljanov. Smo demokratična država, še vedno se moramo okrepiti to demokracijo, ampak ljudje se sami odločajo, kaj bodo naredili, kam bodo šli, s kom bodo sodelovali,« je poudarila Sandujeva.

“Pumpanje” bližnje in daljne okolice  ob posredovanju mnoštva propagandnih in neverodostojnih informacij  se nadaljuje.  Upamo samo,  da se bo kmalu ustavilo to napenjanje mišic. V dobro vseh.

 

Vane T. Costa

Vir in foto.unian.ua

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa