smrtno nevaren tovor na naših cestah(Foto: PUC)
Črna kronikaLokalnoprometSlovenijaV fokusu

Smrtno nevaren tovor za ostale udeležence v prometu. Ustavijo pa jih na vsakih toliko časa. Do kdaj tako?

Policisti Postaje prometne policije Celje so včeraj zjutraj, na avtocesti ustavili  madžarskega voznika tovornega vozila s priklopnikom, na katerem so bila naložena manjša tovorna vozila. Pri kontroli so ugotovili več kršitev cestno prometnih predpisov. Vozilo ni bilo tehnično brezhibno, tovor je bil nepravilno pritrjen in nepravilno zavarovan, višina vozila vključno s tovorom pa je za 0,25 m presegala največjo  dovoljeno višino 4.20 m. Pri kontroli zapisovalne opreme (digitalnega tahografa) in voznikove kartice so ugotovili več kršitev  in sicer prekoračitev dnevnega časa vožnje voznika, nezadostni dnevni čas počitka voznika, prekoračitev podaljšanega dnevnega časa vožnje in več kršitev nepravilne uporabe tahografa.  Policisti so vozilo izločili iz prometa ter vozniku do odprave pomanjkljivosti prepovedali nadaljnjo vožnjo.  Za storjene prekrške so vozniku izrekli 1.250 € globe, podjetju pa 3.900 €.

Policija udeležence v cestnem prometu znova opozarja, da morajo biti tovori pravilno naloženi in pritrjeni. Zahteve pravilne pritrditve tovora veljajo zaradi zaščite ljudi, ki nakladajo, razkladajo in vozijo vozilo in pa seveda zaradi drugih udeležencev v cestnem prometu ter samega tovora in vozila. Prav tako je pomembno pred nalaganjem tovora preveriti ali je nakladalna ploščad, karoserija in oprema za pritrjevanje tovora v dobrem in uporabnem stanju.

Ustavljenih še nekaj »testnih » voznikov »Formule 1«

Poleg omenjene kršitve so včeraj policisti Postaje prometne policije Celje, pri izvajanju  nadzora cestnega prometa zaznali več prekoračitev hitrosti.  Izstopajoč  primer je bil voznik osebnega vozila, državljan Ukrajine, ki je na odseku avtoceste kjer je hitrost vožnje s prometnim znakom omejena na 100 km/h, vozil s hitrostjo 176 km/h. Kršitelju so izdali plačilni nalog v višini  1.200 € Izrekli so mu tudi 9 kazenskih točk.

Mnenje: Ali bo kdaj nastopil trenutek ko se bomo lahko pogovarjali o prometu, kot o  nekem ogledalu kulture osebnosti in družbe v pozitivnem smislu? Ali pa bomo še naprej sankcionirali in nemočno skomigali z rameni. Vprašanje za milijon dolarjev!

Vane T. Costa

vir in foto: puc&vtc

Mogoče vam bo všeč