potopisSlovenijaTurizem

S fotoaparatom in strumnim korakom po Sloveniji ŠMARTINSKO JEZERO

Nadaljujemo s serijo potopisnih opisov krajev z naslovom S fotoaparatom in strumnim korakom po Sloveniji – ki jih bo vsako sredo za vas pripravil gospod Boris Jurak. (intervju z njim najdete na https://vfokusu.com/intervju-boris-jurak-nemirni-sportni-duh-ki-potuje-in-raziskuje/) Veselimo se odkrivanja »(manj) znanih in čudovitih slovenskih krajev«.

Šmartinsko jezero leži zahodno med Celjem in Vojnikom oz. severno od Celja.

Šmartinsko jezero se nahaja v neposredni bližini Celja in je s svojo razgibano obalo ter zanimivo okolico privlačna izletniška točka.

Slika 1: Šmartinsko jezero pri Celju

Nastalo je leta 1970 in meri 113 ha vodne površine. Poleg svoje prvotne funkcije zadrževalnika visoke vode sta se jezero in okolica z leti spremenila v rekreacijsko, športno in turistično območje, ki je iz leta v leto bolj priljubljeno.

S svojo idilično, neokrnjeno naravo, pestro ponudbo, predvsem pa varno in urejeno potjo do vode Šmartinsko jezero privablja in navdušuje vse generacije obiskovalcev. Številni sprehajalci, rekreativni tekači, kolesarji in seveda štirinožni prijatelji so vsak dan na poti k istemu cilju – na Šmartinsko jezero.

 

Slika 2: Šmartinsko jezero

Izposoja čolnov, kajakov in plovil na nožni pogon (»pedolinov«) omogoča rekreacijo na vodi, po njem pa vozi tudi ladjica Jezerska kraljica. Jezero je vsled bogatega vodnega življenja pravi raj za športni ribolov, v bližini sta na voljo začasno igrišče za golf in najem prostorov za piknik.

Šmartinsko jezero je opremljeno z lepimi, čistimi sanitarnimi objekti.

Slika 3: Šmartinsko jezero

KAKO DO IN OKOLI JEZERA?

Varna, urejena in lepo označena pot, ki se prične v Celju  pri cerkvi Sv. Duha v Novi vasi, pešce, tekače in kolesarje popelje prav do jezera. Pri jezeru se pot razcepi v dve smeri: levo vodi po krožni potki mimo ladjice Jezerska kraljica in sodobnih igral za otroke, se nadaljuje okoli enega izmed rokavov jezera in se preko pontonskega mostu konča pri Čolnarni Muzelj, kjer se lahko sprehajalci spočijejo v senci dreves ali si izposodijo čoln oziroma kajak.

Desna smer pešpoti zavije v gozdiček in vabi k sproščanju in uživanju ob jezerski obali.

Slika 4: Šmartinsko jezero

Do jezera vodi tudi cesta iz Vojnika in iz Škofje vasi skozi naselje Prekorje.

Ob celotni poti okoli jezera so razporejene lesene klopi, namenjene počitku in sprostitvi ter informativne table s poučnimi podatki o jezeru in življenju v njem. Obiskovalce vabijo tudi prostori za piknik v naravi, medtem ko kulinarično izkušnjo zaokrožujejo ponudniki gostinskih storitev okoli jezera. Adrenalina in zabave željnim obiskovalcem priporočamo zorbing – kotaljenje v ogromni žogi imenovani zorb po posebej urejeni stezi, ki se edina v Evropi lahko pohvali z ovinkom!

Slika 5: Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero je zanimivo v vseh letnih časih.

Okoli jezera je nekoliko turističnih kmetij, kjer se je mogoče okrepčati.

Pot v levo okoli jezera je polna drobnih doživetij, ki jih opazijo še posebej otroci… “igrače”, ki jih lahko priskrbi le gozd – igranje s palčkami, iskanje rožic, opazovanje majhnih hroščev, mravelj in še ogromno drugih zanimivosti. Pot je primerna tudi za vozičke in kolesa.

Slika 6: Šmartinsko jezero

Šmartínsko jezero je s  1,07 km² med največjimi umetnimi jezeri (zadrževalniki) v Sloveniji. Nastalo z zajezitvijo potoka Koprivnice, ki se pred celjskim naseljem Otok zlije v Savinjo, še prej pa jo napojita desna pritoka Sušnica in Ložnica, ter levi pritok Lahovški potok v naselju Spodnja Dobrova.

Slika 7: Šmartinsko jezero

Koprivnica izvira v severozahodni smeri proti Dobrni in se spoji z jezerom v naselju Loče, kakor se tudi imenuje 16 m visoka nasuta zemeljska pregrada, zgrajena leta 1970. Z zajezitvijo so rešili stalno nevarnost poplavljanja reke Savinje za mesto Celje, poleg tega pa bi radi rešili tudi naraščajoče probleme oskrbe z vodo.

Slika 8: Šmartinsko jezero

Jezero je dobilo ime po kraju Šmartno v Rožni dolini.

Jezero je priljubljena izletniška točka. Ob jezeru je majhna čolnarna, ki poseduje dve jezerski ladji, s katerimi se lahko obiskovalci jezera tudi popeljejo. Pozimi jezero večinoma zamrzne in se na njem na lastno odgovornost obiskovalci drsajo ali tekajo na smučeh. Na jezeru je razvito ribištvoPoleti Plavalna zveza Slovenije organizira tudi tekmovanja v plavanju v sklopu triatlona.

Slika 9: Šmartinsko jezero

Nekaj časa so organizirali tudi skoke v vodo s smučmi, saj sta na južnem delu proti Celju od leta 1997 nameščeni dve majhni skakalni napravi za ta namen, edini v državi. Tu lahko poleti vadijo akrobatski smučarji in deskarji.

Povprečna globina, ki je okoli 4 do 6 m, je bila izmerjena v okolici polotoka Brezova, v bližini brane ter zapornice pa je voda globoka med 8 ter 9 metrov, na določenih mestih tudi 10 m.

V jezeru plavajo krap, beli amur, sivi tolstolobik, linj, rdečeperka, rdečeoka, zelenika, ploščič, androga, som, smuč ter ščuka.

Slika 10: Šmartinsko jezero pri Celju – sanitarni objekt 

 ZANIMIVOST:

 Rudolf Pavlin, trener najboljše slovenske boksarke Eme Kozin, je skupaj s tremi prijatelji iz Šmartinskega jezera potegnil soma, dolgega 248 centimetrov in težkega 84 kilogramov.

To bi bil verjetno še en običajen dan strastnega ribiča Pavlina, če ne bi skupaj s prijatelji na plano potegnili soma dolgega kar 248 centimetrov in težkega 84 kilogramov.

Som se je sicer ujel na vabo Pavlinovega prijatelja, a so morali nato orjaka iz vode potegniti skupaj s še tremi prijatelji. Kot je Pavlin zapisal na Facebooku je nepozabna borba z orjaškim somom trajala kar dve uri in pol. Kot je še zapisal, so se mu s tem izpolnile ribiške sanje.

Primernost vode v Šmartinskem jezeru za kopanje:

Preiskave razmer na Šmartinskem jezeru v letu 2020, z vidika kriterijev za naravne kopalne vode, opredeljene z Uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih voda, je ustrezala priporočenim smernim vrednostim za dobro kakovost kopalne vode.

Voda v Šmartinskem jezeru je ustrezna za kopanje!

 

Avtor teksta in fotografij: Boris Jurak

Vabljeni da obiščete Šmartinsko jezero in spoznate še kaj novega in zanimivega ter skrivnostnega.

Potopis o kraju Oplotnica lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-kraj-oplotnica/

Potopis o Bistriškem vintgarju lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-bistriski-vintgar/

Potopis o kraju Laporje lahko preberete na

Potopis o ribnikih Pragersko lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-ribniki-pragersko/

Potopis o kraju Kočno nad Zgornjo Polskavo lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-kocno-nad-zgornjo-polskavo/

Potopis o kraju Tinje lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-veliko-tinje-malo-tinje-in-zanimivosti-v-krajevni-skupnosti-tinje/

Potopis o Krajinskem parku Rački ribniki-Požeg lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-krajinski-park-racki-ribniki-pozeg/

Potopis o Šmartnem na Pohorju lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-smartno-na-pohorju/

Potopis o kraju Ritoznoj lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-ritoznoj-nad-slovensko-bistrico/

 

 

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:potopis