Moldavija-Rusija, vmes Ukrajina(Times)
Evropavojna območja

Rusija že utira pot za napade na Moldavijo. Del pridnesterskega prebivalstva beži v Moldavijo in Ukrajino

Po navedbah ukrajinskih vojaških virov bo Rusija poskušala odpreti novo fronto proti Ukrajini iz Moldavije, piše Times. Rusija že dela  stanje napetosti in določene situacije iz katerih se lahko razvije incident za katerega bo, po njihovi presoji, potrebna  intervencija  in »zaščita« tamkajšnjih Rusov, je danes  na brifingu pred novinarji povedal Bratčuk,  glasno-govornik   mestne uprave v Odessi.

 

Neki  drugi vir je dejal, da obstajajo “številni indikatorji”, ki kažejo na neizogiben  napad na nekdanjo sovjetsko državo, ki ima v vojski le 3250 vojakov. Uspešen prevzem bo vodil do premestitve ruskih vojakov v črnomorsko pristanišče Odesa v Ukrajini z zahoda.

foto: Aleksec Kravcov-Unian.ua

Zdaj deluje na letališču Tiraspol, glavnem mestu mednarodno nepriznane Pridnestrske republike. Možno je, da Rusi poskušajo svoje vojake premestiti in naložiti  na letala IL-86, ki vzletavajo z okupiranega Krima. Hkrati naj bi v prestolnici Kišinjevu organizirali nemire in proteste.

Britanski Times dodaja, da bi do invazije na nekdanjo sovjetsko republiko lahko prišlo 9. maja. Po poročanju britanske izdaje 9. maja bo ruski predsednik Vladimir Putin lahko razglasil priznanje neodvisnosti Pridnestrske moldavske republike. To bi vodilo k uresničitvi “scenarija Donbasa” in bi bilo neposredno grožnjo ozemeljski celovitosti Moldavije.

Bolnemu in “neschislenemu,” neprištevnemu Putinu,  ob  ne najbolj delujoči biološki uri, ki že zaključuje svoje tiktakanje, pripravljajo “darila”  v obliki uničevanja držav in njih prebivalstva. Sprevrženo in nečloveško.

 

Po navedbah ukrajinskih obveščevalnih virov, ki jih navaja Times, obstajajo številni znaki, da bi lahko v bližnji prihodnosti prišlo do napada na nekdanjo sovjetsko republiko, katere vojska ima le 3250 vojakov.  Ker pa je ukrajinska vojska  med drugim tudi garant za vojaško zaščito Moldavije, bodo Rusi dejansko potegnili Ukrajino še v eno vojno in jo na nek način oslabili.  Rusi tako smelih načrtov ne  morejo realizirati brez »odlične« podpore doma. Tam pa je vse prej kot »odlično«. V posameznih regijah, ki nimajo nič skupnega  z bližino Ukrajine in dogajanja v njej pa prihaja do eksplozij in uničenja gospodarskih in celo vojaških   subjektov. Tudi do  javnih demonstracij nestrinjanja z vojaškim delovanjem izven njihovih meja in zločini ki  jih izvajajo.

 

Ocene posameznih  zahodnih obveščevalnih služb, po Timesu, menijo, da Rusija nima dovolj možnosti da bi to izvedli  brez nevarnosti, da bi ukrajinska zračna obramba sestrelila letala v regiji Odessa.  Upajmo da bo ostalo pri prognozah in brez možnosti za realizacijo teh skrajno nevarnih  grožnjah za celo regijo.

Pripravil in prevedel:  Vane T. Costa

Vir: times&unian.ua&vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa