Vir: Avaz.ba
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusu

Rusija grozi, da bo prekinila odnose z EU: “Če želite mir, se pripravite na vojno”

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da je Rusija pripravljena prekiniti odnose z Evropsko unijo, če bo uvedla načrtovane sankcije.

Na vprašanje novinarjev, ali bo Rusija v primeru sankcij prekinila zvezo z EU, je Lavrov odgovoril pritrdilno, piše DW.

“Na to smo pripravljeni, zlasti v primeru sankcij, ki bi lahko povzročile krizo v našem gospodarstvu” – je dejal Lavrov in dodal:

“Ne želimo se osamiti, vendar moramo biti na to pripravljeni. Če želite mir, se pripravite na vojno.”

Zavračajo konstruktiven dialog

Pred dnevi je visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell izrazil zaskrbljenost zaradi zavrnitve ruskih oblasti, da vzpostavijo bolj konstruktiven dialog z EU, in evropske voditelje pozval k nadaljnjim korakom, vključno s sankcijami.

“Ruske oblasti niso želele izkoristiti priložnosti za bolj konstruktiven dialog. To je žalostno in zato moramo narediti nadaljnje korake. Države članice se bodo odločile za nadaljnje ukrepe in ja, morda bodo vključile sankcije” – je Borelj včeraj na Twitterju zapisal po vrnitvi iz Rusije, kjer je bil od 4. do 7. februarja.

Izrek sankcij

Odločitev o uvedbi sankcij mora biti sprejeta soglasno na predlog držav članic. Borelj ne more ničesar predlagati. Lahko da samo priporočilo, kar je storil v poročilu o obisku.

“V Bruselj sem se vrnil zelo zaskrbljen zaradi prihodnosti razvoja ruske družbe in ruskih geostrateških odločitev. Moje srečanje z ministrom Lavrovom in sporočila, ki so jih med obiskom poslale ruske oblasti, so potrdila, da se Evropa in Rusija odmikata. Zdi se, da se Rusija postopoma ločuje od Evrope in demokratične vrednote vidi kot eksistencialno grožnjo” – poudaril je Borelj.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa