Vir: romanatomc.si
EvropaPolitikaSlovenija

Romana Tomc: Zaščititi moramo najranljivejše uporabnike v digitalni družbi: otroke.

Za Dnevnikovo sobotno prilogo Objektiv smo novinarki Ranki Ivelja odgovorili na novinarsko vprašanje v zvezi z zaščito otrok na spletu. Na odboru LIBE (za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve), katerega nadomestna članica je tudi evropska poslanka Romana Tomc, so poslanci glasovali o predlogu Evropske komisije, ki ponudnikom spletnih storitev, ki zadevajo elektronsko komuniciranje, omogoča, da bodo lahko še naprej prostovoljno iskali morebitne spolne zlorabe na spletu. 

Zaradi spremenjene evropske zakonodaje o elektronskih komunikacijah bi lahko z 21. decembrom namreč prišlo do primera, ko zaradi varstva podatkov elektronski ponudniki ne bi več smeli prostovoljno iskati sledi zlorab. Da bi se temu izognili in jim omogočili, da zlorabam še vedno sledijo, Evropska komisija predlaga začasno rešitev, ki bo v veljavi do celostne ureditve. Predlog so člani odbora LIBE potrdili z veliko večino.

Odgovor, ki smo ga pripravili v pisarni evropske poslanke Romane Tomc, je objavljen v nadaljevanju. V Dnevnikovem objektivu je bil na žalost objavljen v močno skrajšani obliki.

“Kot nadomestna članica odbora LIBE v ponedeljek nisem imela pravice za glasovanje o dosjeju. Sprejeto poročilo pa vsekakor podpiram.

Odbor je poročilo podprl z veliko večino. Ponudniki interneta v EU so v zadnjih letih postali največji gostitelji vsebin otroških zlorab na svetu. Trenutna Covid-19 kriza je spletne zlorabe otrok še močno povečala. ELS se je od vsega začetka zavzemala za začasno izjemo v okviru zakonodaje e-zasebnosti (ePrivacy), ki bi spletnim platformam še naprej omogočala prostovoljno iskanje vsebin otroških zlorab. Skupina ELS se je zavzemala tudi za to, da bodo imeli spletni ponudniki orodja, ki bodo lahko identificirala uporabnike, ki z namenom zlorabe na otroke prežijo na spletnih pogovorih. Ta začasna izjema bo v veljavi dokler ne bo dolgoročne rešitve, ki jo pričakujemo naslednje leto.

Nenazadnje se kot sopredsedujoča medskupini v Evropskem parlamentu – Demografski izzivi, usklajevanje družinskega in poklicnega življenja ter prehod mladih – s to temo ukvarjam že dlje časa. Prav danes je na to temo potekal spletni pogovor, s kolegi poslanci smo se z vprašanjem in pismi na to temo letos že večkrat obrnili na Komisijo. Vse s ciljem, da zaščitimo najranljivejše uporabnike v digitalni družbi, otroke. To je tudi temeljna prioriteta skupine ELS, boj proti zlorabam otrok, na spletu in v resničnem življenju.”
Povzeto po: romanatomc.si

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa