Evropa

Makedonska »žajfnica« na očeh javnosti. Pobegli nekdanji šef urada za varnost in obveščanje

Nenaravna kriminalna koalicija na relaciji premier Zaev-Mijalkov(nekdanji šef UBK-SOVA po naše) iz države  kot takšne dela cirkus, v kolikor to ni bilo do sedaj, pa od danes naprej zagotovo to drži več kot stoodstotno.  

Danes je v povezavi s tem potekala tiskovna konferenca Hristijana Mickoskega,  predsednika VMRO-DPMNE. 

 Zaev je toliko prepričan v svojo »globokoumnost«,  da se mora  zelo verjetno tu pa tam sam uščipniti,  da se prepriča če je res, da mu vse to uspeva. Žal, tako slabo in prozorno, na škodo vseh resnicoljubnih in spodobnih državljanov v državi za katero meni, da je njen premier.

Tako lahkomiselno  se norca dela iz ljudi, imajo ga dovolj z žaljivkami  inteligence in dostojanstva  lastnih ljudi,  za katere meni, da je izvoljen in potrjen od njih. Kot meni Miskoski, »ta moški  te pogleda  in še naprej gleda v oči in ti laže brez težav«

“Danes je vsakemu državljanu v Makedoniji postalo popolnoma jasno, ali kot pravijo, da je tudi »slepec«, v političnem in siceršnjem smislu  spregledal in dojel,   da imata dogovor. Najprej so se dogovorili, da bodo pobegnil, nato pa so se dogovorili, da se bodo s posebnim ravnanjem, z nasmehom in nedolžnim, obrazom, s »klofuto«  policiji, češ kaj me iščete, tukaj sem. 

 Pa vendar,  kot pravi en njihov domači, makedonski pregovor: »Da se računica narejena doma, ko si zdoma se ne izide vedno po pričakovanjih«.  Drugače povedano,  če ne bi bilo močne, intenzivne in ostre  reakcije  tamkajšnje javnosti, ki  je pravzaprav  preprečila popoln fiasko in pobeg do sedaj nedotakljivega Sasha Mijakova. Ta Mijalkov, prej »zvest« član VMRO-DPMNE, ki se je v zadnjih treh  letih( od takrat ko je Zaev ponovno  priplaval na površje) oddaljil od svoje matične stranke in je vse tehtal skozi lastno korist(beri umazane posle in »čistilne« akcije za dobro plačilo). Viri iz  R.S Makedonije pravijo celo to da je vsa leta ali vsaj 15 let bil »krt« SDSM-JA v vrstah VMRO-DPMNE, oziroma za Zaeva in njegovo združbo. 

Med drugim je bilo poudarjeno to, da je bilo vse dogovorjeno in da v tem, kar trdi Zoran Zaev, ni logike, da naj bi ubežnika močno pritisnil in vrnil pred sodišče, kar dokazujejo naslednja dejstva:

Prostovoljno se je sprehodil pred kamero na provladni televiziji, z vprašanjem novinarke, ki se je slučajno tam našla … »ooo gospod, torej tukaj ste. Nobene policije ni, je pa kamera, kakšna  žajfnica«. Namesto na sodišče je na tožilstvu prejel napotnico za hišni pripor.

Ubežnik pred sodiščem je prejel hišni pripor namesto učinkovitega pridržanja, obenem pa tožilka sporoča, da preiskave zaradi  pobega ne bo. Popolnoma vse je jasno. 

Vse, kar je danes poskušal povedati Zoran Zaev in dokazati makedonski javnosti in makedonskim državljanom, da institucije delujejo, se izkaže, da je imela revija Economist resnično prav, ko je rekla, da obstaja hibridni režim ali celo dvotirni. 

“Vsi plačamo previsoko vstopnico za cirkus, ki nam ga postrežejo, saj se igrajo z našimi usodami. Zato je naša skupna obveznost, da vsemu temu naredimo konec in si še bolj prizadevamo za strmoglavljenje tega hibridnega režima. In kmalu ga bomo strmoglavili. “Vlada, vlada, kot je ta, se ziba in visi na niti in konec prihaja,” je dejal Mickoski.

Tudi sam makedonski narod  pravi, da se je naveličal  puščati»klofutati« od takšnih kalibrov kot je ta kriminogena koalicija in vse kar se prilepi nanjo. Le pustiti se ne smejo  kot  x-krat do sedaj naplahtati ali da jim še enkrat spodrsne na  »milnici«,  ki jo zelo vešče polijejo  na politična  in družbena  tla v Makedoniji. Pa če se le dá, da bo spomin boljši in dalj časa trajajoči kot  je bilo v navadi  do sedaj

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa