LokalnoSlovenijaŠport

Rogla in SZS: Dober tandem organizatorjev mednarodnih deskarskih tekmovanj na najvišji ravni

Rogla kot lokacija in vsi okrog nje kot organizatorji  se ponašajo  z izkušnjami mednarodnih tekmovanj na najvišji ravni.

Pretekli teden je bila Rogla svetovno središče alpskega deskanja na snegu. Najboljši deskarji in deskarke na snegu so se na smučarski progi Jasa pomerili najprej 1. in 2. marca na Svetovnem prvenstvu v deskanju na snegu v paralelnem slalomu in veleslalomu ter 6. marca še na Svetovnem pokalu v deskanju na snegu v paralelnem veleslalomu.  Letošnje leto je povsem spremenilo shemo prvenstev glede prirediteljev in glede učinkov organizacije po finančni in po marketinški plati. Do sedaj so vse tri sloge deskanja združevali v eno svetovno prvenstvo, letos kar na treh lokacijah in dveh celinah. Težko si predstavljamo da bi bilo to praksa. Od morebitnega trajanja te pandemije je odvisno ali se bo ta model uporabljal dalj časa ali samo letošnje leto oziroma sezono. 

Čeprav so tekmovanja, zaradi epidemije korona virusa in ukrepov za preprečevanje širjenja le-tega, potekala po spremenjenih protokolih in brez zvestih navijačev, je organizatorjem v izjemnem športnem duhu in v rekordno kratkem času uspelo organizirati športni dogodek na najvišji ravni. Čeprav so se nekatere dele pristopa dogodku oblikovale kot se temu reče »med hojo«  Ne da se iti mimo tega da je en del protokola glede dostopnosti za medije bil v prvem delu vezano na posebne izdatke drugi pa mnogo bolj prožen za svetovni pokal. 

Za posebno veselje je na devetem FIS Svetovnem pokalu v deskanju na snegu na smučarski progi Jasa poskrbel Žan Košir, ki se je kot prvi Slovenec zavihtel na najvišjo stopničko na Rogli. Zanimiva je izjava Žana Koširja ki meni, da kadar je imel prihod na tekmo iz tako imenovanega »kavč »počitka, je  vsakokrat dosegel dobre rezultate, na Rogli celo zmagal. Čeprav si je prav na Rogli želel priti s  treninga na tekmo in zmagati.  Ampak tudi če to se ne pritožuje.  »Boli« ga da ni mogel poslušati slovensko himno ob zmagi. Marsikje predvajajo himne tudi ob zmagah v svetovnem pokalu. Naš slavljenec z Rogle  ima celo kar naenkrat  priložnost na zaključni tekmi sezone,  v južno bavarskem Berchtesgadnu, možnost za zmago v skupnem seštevku v alpskih disciplinah in osvojiti kristalni globus. Brez pritiska, lahko se zgodi.

Po besedah  Uroša Zupana, direktorja SZS je kljub temu, da je bilo vse drugače kot je sicer v navadi v okoliščinah brez epidemije z gledalci in vseh ostalih prijemov, ki so sestavni del organizacije Svetovnih prvenstev, da bo  bilanca dogodkov tudi po finančni plati pozitiven, celo da bo izražen v »petmestni« številki.  

Odzive tekmovalcev, trenerjev in medijev spremljamo s ponosom in veseljem, saj uspešna organizacija velikih mednarodnih tekmovanj krepi ugled podjetja Unitur ter je obenem odlična priložnost za rast in prepoznavnost Rogle, Term Zreče ter celotne destinacije Rogla – Pohorje doma in v tujini.

Rogli se je še enkrat ponudila odlična priložnost za predstavitev domači in mednarodni javnosti. Kot kaže zelo uspešno. “Veseli me dejstvo, da naši destinacijski partnerji sodelovanje vidijo kot odlično naložbo za prihodnost, ki bo rezultirala v krepitvi njihovih blagovnih znamk in pa povsem konkretno v obisku in nočitvah gostov iz tujih trgov, ki so jih dosegli prek prvenstva in tudi svetovnega pokala”, meni Anže Polanec, vodja dvajset članskega organizacijskega odbora.  Tudi preko kasnejših obiskov Rogle in celotne destinacije  Rogla –Pohorje se bo to vračalo in povrnilo z mnogokratnikom. Lahko strnemo razmišljanja z današnje novinarske konference o dogajanjih na svetovnem prvenstvu in svetovnem pokalu deskarjev na snegu v času  med 1  in 6 marcem. 

Vsi dejavniki ki so kakorkoli  imeli  »prste vmes« si to zaslužijo!  

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno