Čas za menjavo gospodarja. Lukašenko ga išče na Kitajskem(foto: Getty images)
EvropaPolitikaSlovenijaSvet

Razvrščanja so se že začela: » Lukašenko odšel na Kitajsko da si priskrbi zaščito pod novim gospodarjem«

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je  konec februarja odpotoval na Kitajsko, da bi končno “prisegel za večnost” njenemu voditelju Xi Jinpingu in pokleknil pred njegovimi nogami.

To je strnjeno povzel  direktor Centra za vojaške pravne raziskave Aleksander Musienko v etru televizijskega kanala Espresso. Po njegovih besedah ​​želi beloruski politik prejeti varnostna jamstva za čas, ko bo  Ruska federacija izgubila vojno. Ali bolj rečeno za čas ko bo Putin  zagotovo  izgubil vojno.

“Lukašenko je odpotoval na Kitajsko, da bi prejel osebna varnostna jamstva. Lukašenko razume, da se bodo po zmagi Ukrajine v Rusiji začeli procesi in tektonske spremembe – to je glavni namen njegovega obiska,” meni analitik Musienko ter da sam Lukašenko in njegova Belorusija ne prideta v  »objem« Evrope.

Seveda  je želel beloruski diktator pustiti vtis,  da gre na Kitajsko po Putinovih navodilih razpravljati o poteh za prevoz orožja iz Kitajske skozi Belorusijo. Prej je Kitajska Belorusiji dobavila rakete v MLRS Polonaise in Putin je prosil Lukašenka, naj se o tem pogovori s kitajskim voditeljem. Predpostavka je da se je Lukašenko  resnično dotaknil tega med pogovorom z Ji Xinpingom,  pa  vendar je bil glavni  in osrednji namen obiska zagotavljanje osebne varnosti.

 

Obisk Lukašenka na Kitajskem

Po poročanju agencije  UNIAN,  je beloruski predsednik v Peking prispel  že 28.  februarja in  je  tam ostal tri dni.

Srečanje med Jinpingom in Lukašenkom  bi naj potekalo 1. marca. Strani sta se dogovorili, da bosta razvijali zgledne odnose vsestranskega strateškega partnerstva, podpisali pa sta tudi več drugih dokumentov o sodelovanju. Z jasno tendenco da je pomembnejši in tehtnejši partner Kitajska.  To je za pričakovati  od nekoga, ki je vajen  »vazalstva« in servilnosti. To Lukašenko »obvlada«.

Beloruski predsednik  je v obljubo zagotovil da bo njegova država podpirala Kitajsko pri vseh občutljivih vprašanjih. Ali kot se temu reče, “reševanje diktatorja Aleksandra L”.  Lukašenkov obisk na Kitajskem  je bil  preprosto povečati kitajski vpliv v Belorusiji pomagati pri planu »B«   ter se s tem zaščititi pred pritiski iz Moskve.

 

Kako bo to potekalo in ali bo v resnico to uspelo ustaviti vpliv Evrope  na Belorusijo ter posledično pozitivnim spremembam za katere  že nekaj časa  prizadeva tamkajšnja opozicija, bo znano kmalu.

 

Vane T. Costa

Vir:  unian@vtc

Foto: Getty images

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa