Pogovorni večer Jelke Godec z mag. Radom Pezdirjem v Šentjurju
Dogodki in prireditveSlovenija

Rado Pezdir: Vzporedni mehanizem globoke države. Labirinte zamegljevanja in zlorabe za vzdrževanje mreže in obvladovanje države na mafijski način.

Osvetlitev zgodovine mehanizma in vpliva delovanja globoke države na današnji čas. Rado Pezdir  je v Šentjurju poskusil približati način nastanka vzporednih mehanizmov globoke države. O omrežjih med Udbo in politiko prejšnjega sistema ter gospodarstvu. Njihovo in filtriranje v vse pore družbe. Iz ozadja vplivajo na institucije. Orisal je labirinte v  svetu udbovske ekonomije in vzporednega bančništva, ki se kot hobotnica razpreda po slovenski ekonomiji.

Jelka Godec, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade

Rado Pezdir, ekonomist

 

 

 

 

 

 

 

Med drugim omenja kako  je  globoka država z  mrežo  vzporednih sistemov financirala  samo sebe. To se ni ugasnilo z spremembo sistema. Danes to še vedno obstoja in sicer s pomočjo mreže »strokovnjakov« nekdanje UDBE, ki imajo za cilj kompromitirati inštitucije za delovanje v nasprotju z regulativo.

Na žalost največ teh pripadnikov mreže vzporednega  mehanizma se  zadržuje in združuje  s pomočjo ljudi  iz inštitucij prejšnjega sistema. Seveda ob   nujnem obvladovanju sodstva in policije. Tukaj to traja kontinuirano.  Neopravljena lustracija in odmik od odločanja  je  glavna cokla.

Občinstvo k je bilo na trenutke osuplo.

Omembe vreden je bil odgovor o tem  ali se boji da bo kdaj sprocesiran? Ja in ne.  Zato  ne, vsaj za enkrat, ker bi pri morebitnih procesih preiskovali sami sebe ali odstirali same sebe ali svoje mecene ali kar mafijo, ki jih navigira in usmerja. Malo v šali malo za res, za enkrat  še niso tako ogroženi, tudi zato ker jim še  prišel dovolj  blizu in v osrčje, bistva in praizvora nastajanja globoke države in posledično temu vzporednega mehanizma.

Najprej je mislil da je to pojav, potem trdovratno delo in mestoma tudi grozljivka.

Knjiga  mora biti čtivo vsakega resnicoljuba in zaskrbljenega državljana, ki želi vedeti zakaj je tako  počasno naše napredovanje v smeri zaželenega razvoja in realnih možnosti kje bi lahko bili.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč