Dogodki in prireditveFilatelijaŠportV fokusuZimske olimpijske igre PEKING 2022

Dve novi olimpijski poštni znamki – XXIV. zimske olimpijske igre, Peking

Ob začetku zimskih olimpijskih iger na Kitajskem je pošta Slovenije izdala dve znamki.

XXIV. zimske olimpijske igre, biatlon

 

Deskanje na snegu se je pojavilo v ZDA v letu 1960, ko so ljudje po vsej državi začeli iskati novo zimsko aktivnost. Gre torej za precej mlado disciplino, ki združuje elemente deskanja na vodi, rolkanja in smučanja. Del olimpijskega programa je od leta 1998, ko so olimpijske igre potekale v Naganu na Japonskem.

Na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 in Pjongčangu 2018 smo se vrhunsko odrezali tudi Slovenci. Vse tri kolajne – srebrno in dve bronasti – je osvojil Žan Košir.

Biatlon je zimski šport, ki združuje tek na smučeh in streljanje s puško. Njegove zgodovinske korenine segajo daleč nazaj, ko je človek za lov uporabljal smuči in lok. Moderno zgodovino športa bi lahko začeli v letu 1776, ko sta se na meji med Norveško in Švedsko pomerili vojaški patrulji obeh držav. Biatlon je Sloveniji do danes prinesel dve olimpijski kolajni. V Sočiju leta 2014 je presenetila Teja Gregorin z bronom, štiri leta za tem je letvico na srebro pomaknil Jakov Fak.

XXIV. zimske olimpijske igre, deskanje na snegu

 

 

Olimpijski komite Slovenije

Poleg znake je bil izdan tudi ovitek prvega dne ter žig.

 

vir: https://www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka/74048/XXIV-zimske-olimpijske-igre-deskanje-na-snegu

Mogoče vam bo všeč