Dogodki in prireditveKulturaSlovenijaV fokusu

Rac: biografski roman Radka Poliča je zaživel kot zvočna knjiga, ki jo bere sam naslovni junak

Na skoraj 500 straneh izlita življenjska zgodba Radka Poliča Raca, ki jo je popisala Petra Pogorevc, je zaživela še kot zvočna knjiga. Na sprehod skozi dobrih 70 let poslušalce povede kar sam igralec, ki v 52 nadaljevanjih bere ta biografski roman.

Knjiga, naslovljena preprosto Rac, ki je nastala po intenzivnih pogovorih med igralcem Radkom Poličem – Racem (1942) ter dramaturginjo, urednico in publicistko Petro Pogorevc, je izšla lani pri založbi Beletrina.

Radko Polič Rac – ves čas upornik, tako v življenju kot igralstvu

Od 19.10.2021 ob 19. uri in vsak večer od ponedeljka do petka v tem istem terminu lahko na Programu Ars v novi oddaji Odprta knjiga v nadaljevanjih prisluhnete zvočni knjigi, ki jo s svojim značilnim raskavim glasom bere njen glavni protagonist.

Igra ni to, kar počneš, ampak to, kar si.

Radko Polič Rac

Biografski roman je napisan v prvi osebi ednine, bogatita pa jo pristen humor in sočen jezik, oba tako značilna za tega velikega igralca, ki je leta 2007 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Polič je o snemanju 18-urne zgodbe o sebi in o veselih, pa tudi tragičnih stvareh, ki so ga doletele v življenju, dejal: “Uporabil sem vsa možna sredstva, ki so se naložila v meni kot človeku in igralcu. Poskušal sem maksimalno uporabiti vse svoje igralske sposobnosti.

Avtorica biografskega romana Petra Pogorevc (1972). Foto: Adrijan Pregelj/RTV Slovenija
Avtorica biografskega romana Petra Pogorevc (1972). Foto: Adrijan Pregelj/RTV Slovenija

Knjiga, skozi katero v začetku potujemo z družino Polič iz Bele krajine v Berlin, Beograd in nazaj v Ljubljano, se začne brez ovinkarjenja, saj jo odprejo naslednji stavki: “V naši družini je zanimivo to, da vsi trije sinovi vemo, kdaj in kje smo bili narejeni. Mene na primer sta mama in oče naredila 15. novembra 1941 v Korinju pod Ciganovim vrhom, blizu Dečje vasi in Ambrusa. To sta mi sama povedala. Pri nas smo si vedno vse povedali.

Zvočna knjiga, ki je nastala v sodelovanju Radia Slovenija in založbe Beletrina, je izšla pri ZKP RTV Slovenija. Snemanje je potekalo spomladi in poleti 2021 v studiih Radia Slovenija z režiserko Špelo Kravogel in tehnikom Galom Nagodetom, ki sta ga občasno zamenjala Matjaž Miklič ali Urban Gruden.

Sicer pa z zvočno knjigo Rac na Programu Ars začenjajo novo oddajo, v kateri bodo predstavljali vrhunce domačega in svetovnega literarnega ustvarjanja v interpretacijah slovenskih igralk in igralcev. Z oddajo pa nadaljujejo sodelovanje Radia Slovenija s slovenskim programom RAI FJK – Radiem Trst A.

vir: https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/rac-biografski-roman-radka-polica-je-zazivel-kot-zvocna-knjiga-ki-jo-bere-sam-naslovni-junak/598104

Mogoče vam bo všeč

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap