EvropakoronavirusZdravje

R.S. Makedonija: Od nocoj naprej policijska ura na območju celotne države od 20 ure do 5 ure.

Po skoraj nekaj mesečni zavoženi vladni politiki na  področju zdravstva  zapoznela reakcija makedonske Vlade   in odgovornih za vladno politiko na področju zdravstva. 

Policijska ura že v veljavi, gostinske lokale zapirajo jutri  Od danes zvečer ob 20:00 bo nova odločba o prepovedi gibanja na celotnem ozemlju države začela veljati do 5. ure naslednjega dne, in sicer od 6. aprila (torek) do 20. aprila 2021.

Po poročanju agencije MIA (adekvatna slovenski STA) Vlada RS Makedonije je sprejela odločitev  včerajšnji  63. redni seji vlade, na predlog komisije za nalezljive bolezni, da bi zmanjšali število na novo okuženih in zmanjšali obremenitev zdravstvenih delavcev, da bi se uspešno spopadli s posledicami pandemije KOVID-19.

V času  potekanja prepovedi in posebnega režima gibanja državljanov na ozemlju Republike Makedonije jih lahko vsi državljani, ki živijo v večstanovanjskih objektih  in imajo hišne ljubljenčke (pse), zvečer  odpeljejo iz svojih domov za obdobje ene ure, od 22.00 do 23.00, največ 100 metrov od stavbe, v kateri živijo. 

Državljani, ki so bili  cepljeni v cepilnih centrih, se lahko v obdobju tik pred začetkom veljave  prepovedi in posebnega režima gibanja vrnejo v svoje prebivališče na podlagi potrdila o cepljenju.

Prav tako od danes naprej velja popolna prepoved za obiskovalce-goste v vseh gostinskih objektih (kavarnah, restavracijah, barih, klubih) in drugih objektih, ki opravljajo gostinske storitve, pa tudi v gostinskem objektu  ali gostinskih enotah v gostinskih objektih za namestitvenih objektih kot so hoteli, moteli, hostli, penzion in drugi nastanitveni objekti  ali na bencinskih črpalkah, gostinski objekti, ki pripravljajo in prodajajo hrano, pa lahko prodajajo na alternativni način (prek spleta ali po telefonu itd.  in po naročilu dostavijo ali dovolijo lasten dvig zunaj gostinskega objekta  prek pulta brezstično   od 7. aprila 2021, sreda  do 20. aprila 2021.

Izjeme so možne za  gostinske  objekte na mednarodnem letališču “Skopje” in letališču “St. Apostola Pavla «v Ohridu, pa tudi gostinski objekt  gostinska enota v gostinskih objektih za nastanitev hotel, motel, hostel, penzion in drugi nastanitveni objekt samo na območju letališč.

Popolna prepoved za obiskovalce, goste v vseh stavnicah, tj. sprejem obiskovalcev in delo stavnic je treba omogočiti izključno z izvajanjem števca (pult, stojalo, pult), torej gostinskega objekta / dela v stavnicah,  pa tudi v igralnicah, ki bodo zaprte za obiskovalce od 7. aprila 2021 (sreda) do 20. aprila 2021.

Popolna prepoved  velja za obiskovalce-goste v vseh telovadnicah, fitnes klubih, športnih centrih in telovadnicah, namenjenih vadbi, od 6. aprila 2021 (torek) do 20. aprila.

Od 6.4 do 20.4.2021 je prepovedano organizirati in se udeležiti kakršnih koli seminarjev, izobraževanj, delavnic, tečajev, konferenc in drugih tovrstnih dogodkov.

Sprejet je sklep o nujnosti doslednega upoštevanja prepovedi zbiranja v skupinah in združenjih več kot štirih ljudi v javnem prostoru, parkih ali na katerem koli odprtem območju. To velja za celotno državo vsak dan med tednom.

Dovoljenja, izdana na zahtevo pravnih oseb in  institucij, še naprej veljajo, torej za gibanje fizičnih oseb samo za uradne potrebe. Za kmete v času policijske ure ostajajo enaka prometna pravila. To se nanaša na njihovo gibanje za opravljanje delovnih nalog na območju  stalnega prebivališča  izključno za opravljanje delovnih nalog. Dovoljenja za gibanje registriranih kmetov, registriranih v območnih enotah Ministrstva za notranje zadeve, ostajajo veljavna.

Kako bodo to spravili v življenje ali drugače povedano vzdržali in izpeljali, zaenkrat ni znano pa tudi empiričnih izkušenj nimajo. Morda bodo doživeli precedens  in uspešno šli skozi vse to. 

Upanje  umira zadnje tudi v tako brezupnih primerih kot je njihov!

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa