Evropa

R.S. Makedonija in njen 8.december kot dan »D«, kot debaki zgrešene politike napačnih politikov

8. december bi moral biti pomemben dan za vse prebivalce, predvsem pa Makedonce v državi R.S. Makedonija. Polna usta visokoletečih, veselo zaigranih in  skoraj pojoče izgovorjenih besed makedonskih vladnih predstavnikov o tem, da je to pomembno leto za  njihovo državo, postaja vse bolj prazna in vse bolj zaprta.

Zmanjkalo je sape, besed, obljub, tudi laži, sebi in vsem njihovim prebivalcem. V kolikor so odprta pa dihajo kot riba na suhem kljub vsem »vodnim«, jezerskim predznakom njihovih pomembnih »zasukov«, prej polomov povezanimi  ustvarjanjem politične in diplomatske megle  brez možnosti, da bi se ta megla razkadila pravočasno.

Več visokih diplomatov držav članic EU je za Makedonsko tiskovno agencijo  pritrdilo  čeprav neuradnemu a kljub temu  eksplicitnemu stališču, da bo Bolgarija Severno Makedonijo skoraj zagotovo blokirala na naslednjem Svetu ministrov Unije, na katerem naj bi bil dokončno sprejet pogajalski okvir, poročajo viri iz Bruslja.

Veleposlaniki držav članic EU so se v ponedeljek sestali v Bruslju, da bi pregledali sklepe, ki naj bi jih danes, 8. decembra sprejeli ministri za evropske zadeve.

Iz sklepov bi  naj bila izvzeta možnost vključitve datuma za prve medvladne konference z Albanijo in Severno Makedonijo zaradi veta Sofije na Skopje, datumi pa bodo vključeni v pogajalski okvir, ko bodo sprejeti, pojasnjujejo več diplomatov iz držav članic EU.

“Glede na razmere lahko rečem, da ni veliko upanja za medvladno konferenco in začetek letošnjih pogajanj s Severno Makedonijo zaradi veta Bolgarije,” je izjavil  diplomat iz zahodne države članice EU. Bolgarija ponovno poudarila, da Severni Makedoniji na naslednjem ministrskem zasedanju 8. decembra ne bo dala zelene luči.

Diplomatska frazeologija ki indirektno pove bistveno več, jen tukaj zelo nediplomatsko direktna, ko pove da se bodo posvetovanja nadaljevala določitev datuma ne bo. 

Kako pa je prišlo do tega stanja ali pat-pozicije ?

Ravno zaradi popuščanja ali odsotnosti politike, strategije in na koncu koncev neobstoja le te, politike, tista ki je bila namenjena podrejanju vsemu in vsakomur za dosego  ozkega cilja ki se imenuje lastni interes  pred interesom lastnega naroda, lasne države. Ko se enkrat spustiš na spolzek teren, boš samo drsel. In prav to se je zgodilo z Makedonijo. In to gre naprej oziroma navzdol. Verižna reakcija se začne i deluje po sistemu domine. Ko se enkrat začnete spreminjati in podlegati, nadomeščajoč sebe s prilagajanjem tujim željam , vedno lažje spremenite vse stvari, ki so za vas pomembne in motijo ​​druge ali izsilijo da jih motijo.

 Najprej sprememba zastave smo, ker je motila sosede in druženje pokrovov na kanalizacijah, spremenili so ustavo, ker je motila narodnosti in se pri tem nismo ustavili. Po Ohridu in Ohridskem jezeru 20001 in tam podpisanem sporazumu  z Albanci so podpisali še en sporazum o Prespanskem jezeru 2018, s katerim so spremenili ime. Postali so vzhodna soseda Albanije čeprav je  je Severna, južna soseda Srbije ki je kar naenkrat   Severna. Čeprav Severna je Bolgarom zahodna soseda, bolj po njihovih razmišljanjih njihova provinca, ki je zaradi nesrečnih okoliščin pristala v sedaj že neobstoječo kot pravijo »Titovo Jugoslavijo«

Bolgari  so začeli  dokazovati da je vse pravzaprav bolgarsko, da so liki iz zgodovine, ki so jih praznovali in bili makedonski, da so  morda tuji, njihovi. Dokazujejo, ali so to ONI  ali NE ali so resnični in obstajajo  ali so umetniška iznajdba nekoga, ali je to njihov  jezik ali zgolj narečje tujega jezika. 

To so počeli na podlagi sporazuma iz leta 2017 dobrososedskih odnosih. Celo tako daleč so šli dobrohotni »bratje« Bolgari, da so svojo vlogo okupatorja med drugo svetovno vojno kot del Hitlerjevega «zavezništva« spremenili v vlogo »administrativnega« upravljanja  in celo z prosvetljensko vlogo ter dvigom zavesti o skupni zgodovini celo narodnostni pripadnosti in   kot je  nekje dejal največji razkrojevalec   makedonske samobitnosti, Zoran Zaev, da sta Makedonci in Bolgari   »sashtoto« ali eno in isto. Samo še dogovor o tem da se vsemu temu odpovedujejo in da se to ratificira na Dojranskem jezeru, pa bo parodija in  debakle popoln, pa še imena vseh treh jezer bi ovekovečili v sramotni zgodovinski izgubi  narodovega izginotja. 

Kar naenkrat pa po okoliških državah, predvsem ex Jugoslavije, da to kar zahtevajo oziroma s  čimer pogojujejo  podpis memoranduma z datumom začetka pristopnih pogajanj in odpiranje posameznih  poglavij  ni mogoče. Celo njihov minister za evropske zadeve Nikola Dimitrov, »oče«  izdajalskega Prespanskega sporazuma z Grčijo, v intervjuju za   nek bosanski medij razlaga da vprašanja o jeziku in identiteti so v središču domačih vprašanj, suverenosti države, ker je izraz pravice do samoodločbe  da to ne sodi noben okvir za pogajanje, Prav tak da nobena soseda, nobena država nima nobene pravne podlage v skladu z mednarodnim pravom ali evropskim pravom, da bi Makedoncem  nalagala nekaj o makedonskem jeziku.  Sedaj so pa kar na enkrat to temeljne vrednote.

Ko je vse zamujeno  se lahko igraš pokra ko si »zakockal« vse. Ta sklop vladanja ki je v zadnjih 6 letih naredil vse da je uničil kar se uničiti da, se mora  prestaviti, prenesti  v neko drugo realnost, ki ni v  R.S. Makedoniji. 

 Morda se bo s časom začelo ustvarjati upanje  za  njihovo pristnejšo prihodnost, ki bo samo njihova in brez okvirjev ki bi lahko postali njihovi okovi.

Pravzaprav bi mogli začeti z novim štetjem!

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa