Vir: PU Celje
LokalnoSlovenija

PU Celje: Pri kontroli vožnje in ob neupoštevanju varnostne razdalje izrečeno 45 kazni

V današnjem poostrenem nadzoru cestnega prometa s poudarkom na kontroli vožnje s prekratko varnostno razdaljo smo zaznali 45 kršitev, sporočajo iz Policijske uprave Celje

Prekratka  varnostna  razdalja  med  vožnjo  v  cestnem prometu  je tudi na Celjskem  pogost  vzrok  prometnih nesreč. Dobrih 11% vseh prometnih nesreč na  avtocesti  se  je  letos  zgodilo, zaradi  vožnje s prekratko varnostno razdaljo.

Prav zaradi  tega  so danes na avtocesti med Šempetrom in Lopato izvajali poostren  nadzor  cestnega  prometa.  Poleg  kontrole  vožnje  na  primerni varnostni  razdalji  smo bili posebej pozorni tudi na spoštovanje predpisov glede vožnje v zimskih voznih razmerah.

Vir: PU Celje

Med  9.  in  14 uro sta policista Postaje prometne policije Celje z nadvoza nad avtocesto,  z laserskim merilnikom TrueCam  ugotavljala prekrške vožnje na  prekratki varnostni razdalji in vožnjo voznikov s prekomerno hitrostjo, kasneje pa s sporočilom kolegom nekaj kilometrov naprej, točneje na Lopati so izvajali postopek.
V  današnjem  nadzoru  smo  ugotovili  45 kršitev.  Med njimi je 25 voznikov  vozilo s prekratko  varnostno razdaljo. Od tega je bilo 7 voznikov tovornih vozil in 18 voznikov osebnih avtomobilov.

Obravnavano je bilo v dveh  primerih   napačno  naložen  tovor, dva voznika nista uporabljala  varnostnega  pasu,  v  petih  primerih  so  vozniki  vozili  s prekomerno  hitrostjo,   štirje  so  med  vožnjo  uporabljali telefone, dva voznika  tovornih  vozil sta prehitevala na območju, kjer je to s prometnim znakom prepovedano,  v ostalih primerih je šlo še za druge kršitve. So se našli heroji ki so presegli težo naloženega tovora v kombiju za več kot dvakrat, namesto 3.5 ton  kar 8.5 ton. Prav tako so si nekateri širino tovora  prilagodili potrebam, ali pa kar neprimerno blago naložili neprimeren način, kot so avtomobilske gume v  razsutem stanju.  In še kašen »biser« bi se našel.

Vir: PU Celje


Varnostno  razdaljo najpogosteje merimo v sekundah, v metrih pa jo je težjedoločiti,  zato  gre v tem primeru za ohlapne izračune. S pomočjo naslednje formule  si jo lahko izračunate tudi sami, in sicer tako, da hitrost vozila pomnožite s 3 in to delite s 5.5. Primer: 110 km/h x 3/5.5 = 60 metrov.

Vsem  udeležencem  cestnega  prometa  svetujejo,  naj pri vožnji upoštevajo varno  razdaljo med vozili, kar je  sploh pri višjih hitrosti zelo pomembno in odločujoče , bi lahko dodali.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno