Slovenijazanimivo

Nov zbirateljski kovanec ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije

Kot običajno bodo tudi letos izšli zbirateljski in spominski kovanci ter drugi numizmatični izdelki z letnico 2020. Zbirateljski kovanci bodo letos posvečeni 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.

Kovanec bo predvidoma naprodaj pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in pri družbi Moro & Kunst, in sicer od 23. decembra dalje. V primeru, da epidemiološke razmere fizične prodaje ne bodo dopuščale, bo prodaja organizirana preko navadne pošte.

V Banki Slovenije pojasnjujemo, da so spominski kovanci zakonito plačilno sredstvo v vseh državah evrskega območja po njihovi nominalni vrednosti, zbirateljski kovanci pa so zakonito plačilno sredstvo le na območju Republike Slovenije.

Osrednji motiv zbirateljskih kovancev ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije je igra številk datuma plebiscita na eni strani ter napisa Samostojna država na drugi. Pri tem so črke in števke v različnih ravneh. Avtor likovne rešitve je Tevž Zrinski. Na voljo bodo naslednje količine zbirateljskih kovancev:

  • 500 zlatnikov po ceni 420 EUR,
  • 1.000 srebrnikov po ceni 50 EUR,
  • 40.000 dvokovinskih kovancev za 3 evre navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti 3 EUR,
  • 750 dvokovinskih kovancev za 3 evre v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po ceni 16 EUR.

Slika 1: Zbirateljski kovanec ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije

 

vir:https://www.bsi.si/mediji/1590/zbirateljski-in-spominski-kovanci-2020-v-prodajo-23-decembra

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija