Dogodki in prireditveLokalnozanimivo

Prižig prazničnih luči v Knežjem mestu se je zgodil! Za vse, mlade in starejše, od tod in od drugod.

Leto se nezadržno bliža koncu in vse bolj nam misli uhajajo k prazničnim radostim, ki so povezane z decembrom, za mnoge najlepšim in najbolj prazničnim mesecem.

Pravljično Celje v mesto pripelje luči, pravljične vile in škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter svetlobne foto kotičke, ob katerih se otrokom in odraslim zasvetijo oči.

In jih je prineslo, pripeljane so bile:  lučke, vile, škrate, vse našteto in še več.   In veliko dobre volje.  Lučke so se prižgale z prvim mrakom, danes, 27. novembra, ko pravzaprav Pravljično Celje tudi uradno prične, in bo trajalo vse do 31. decembra.

Glavni trg-središče Pravljičnega Celja

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje  je poskrbel  že zdaj, v naslednjih dneh   še bolj, da  bo v Celju prisotno praznično vzdušje in da bo zadišalo in  tidi nekaj časa dišalo po prazničnih dobrotah. Praznična razsvetljava mestnih ulic in trgov ter pročelja mestnih stavb,  je zasijala   tako kot v drugih mestih doma in po svetu. Pa četudi  rahlo drugače,  vseeno  je lepo. Otrokom se enako zasijejo oči, vsaka sladkorna pena, igrača, nogavica polna z dobrotami, pravljični lik, pravljična kočija,  je enak magnet kot vsa leta do sedaj.

Plečnikov vogal

 Kako je okrašeno mesto?

V sodelovanju s Srednjo šolo za hortikulturo in vizualne umestnosti Celje,  je  v središče mesta »na zvezdi« umeščen tradicionalni adventni venec, katerega so  izdelali dijaki pod vodstvom mentorjev šole, ter smreka s podestom, ki je  postavljena v Pravljično deželo, in osem škratkov.

Na Stanetovi, v nekdanji Naši knjigi, je Zavod Celeia Celje  okrasil celotno stavbo, v njej je  postavljena Božičkovo dnevno sobo z delavnico.Da bo vse pravočasno, blizu in dovolj.

Praznično okrašeni lanterni bosta tako kot lansko leto  stali pri lekarni na Stanetovi oziroma v stičišču Gubčeve in Prešernove ulice.

Okrašen je  Glavni trg pred Turistično-informativnim centrom bo postavljen velik medvedek, okrašena je  tudi Hohenwarterjeva hiša. Veliki smreki bosta stali na Trgu celjskih knezov in na Krekovem trgu, po mestnih ulicah bodo postavljene še manjše smreke ter tako kot lani prikupni škrati.  Stavbe v mestu dobivajo  čudovite praznične podobe, skoraj da neresnično lepo. To posebej velja za poslopje, ki ima praznični naziv »Plečnikov vogal«.

Za praznično vzdušje in popolnejši vtis je  poskrbljeno z predvajanjem ambientalne glasbe.

Ob lepem dogodku sentimentalnost lahko pride v ospredje.

 Vodna simfonija in pravljične videozgodbe

 Na Krekovem trgu je del praznične krasitve avdio – vizualna zavesa oziroma vodna simfonija, ki so je lani premierno postavili in jo uporabljali za predvajanje različnih avdiovizualnih vsebin. Na njej bodo v tem predprazničnem in prazničnem  času predvajali različne nagovore, voščila, praznične vsebine in na ta način skušali nadomestiti živo dogajanje. V sklopu tega bomo na trgu pred Mestnim kinom Metropol pripravili t.i. videomapping oziroma projekcijo grajske zgodbe. In še mnogo tega.

Pažek Urh

Pravljična kočija

Le priti je treba in  brez gneče,  z odprtimi očmi, z obema ušesoma  in  radovednim duhom, pa boste odšli od tam spremenjeni, zadovoljni. Le nase ne pozabite, da tisto kar nam ni ljubo in nam  želi skvariti  vzdušje(sliši na ime virus covid-19), ne sme biti prisotno.  Ne dovolite mu. Preženite ga z pozitivnimi mislimi in primerno razdaljo.

Veselite  se, ostanite zdravi in igrivo živahni.

Obiščite Pravljično Celje,  sebi in bližnjim v veselje!

 Vane T. Costa

Foto:Ich

 

 

Mogoče vam bo všeč