foto: Reuters
EvropakoronavirusSvetZdravje

Ni še konec: Od danes naprej dodatne omejitve na meji zaradi različice B.1.1.529(Omikron).EU ustavila polete v Južno Afriko

Dva dni nazaj spet strela z jasnega. Zaznana nova različica oziroma mutacija virusa COVID-19. Na Evropskih tleh najprej na Britanskem koncu. Ob strašljivi novici in načina kako ekspanzivno se širi so takoj odreagirale, najprej britanska vlada potem tudi ostale večje države, posebej tistih ki imajo bolj frekventne povezave z delom Afriške celine od koder je prišlo to zastrašujoče sporočilo. Včeraj  so v večjem delu Evrope sprejemali odločitve o ustavitvi letalskih povezav  in so jih pravzaprav že ustavili.  Od večjih izven evropskih  držav je zadnja to storila Brazilija.

Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni sta včeraj uvrstila novo različico SARS-Cov-2 – B1.1.529 med zaskrbljujoče različice, ki se je pojavila na območju južnoafriške regije. V Sloveniji za zdaj še ni potrjenega  primera okužbe z novo različico.

Vlada Republike Slovenije je včeraj izdala Odlok o dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati 27. novembra 2021.

Zaradi pojava nove različice virusa SARS-CoV-2 z oznako B.1.1.529 je obvezna desetdnevna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki: imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, se vstop ne dovoli.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka (pred 27. novembrom 2021), morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR.

Seznam držav  oziroma območij z različico B.1.1.529(Omikron): Republika Južna Afrika,  Bocvana,  Esvatini(nekdanji Swaziland), Lesoto, Namibija,  Zimbabve,  Mozambik.
Vir podatkov: EWRS.

Žarišče Omikrona(WHO)

Seznam držav območja je za enkrat takšen, kar pa ne pomeni da je dokončen.  V kolikor bo zaznano drugače bo zagotovo dopolnjen.  Globalizacija sama po sebi se ne spozna na meje,prav tako virusi. Le pravočasna  preprečitev in zamejitev sta za enkrat najbolj zanesljivi orodji kako neutralizirati učinek ali ga prostorsko  geografsko izolirati. Nepopularno pa vendar nujno.

Kot kaže bo treba še naprej reševati življenja in to lahko zdaj naredimo samo s tem, da popolno zavremo širjenje virusa. Najučinkovitejša metoda je kratkoročno zaprtje, omejitev gibanja in srednjeročno cepljenje, tudi če bo to postalo obvezno. Ali ob popustljivosti, bolj prilagajanju politike gospodarstvu uporabiti in  bolj uspešno izvajati omejitve  s katerimi se zameji širjenje virusa različnih mutacij.

Vane T. Costa

Vir v pomoč : gov.si

Foto: Reuters, izrez zaslona

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa