GospodarstvoSlovenijaŽivljenje

Primerjajte bančne račune in pakete

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv članek o bančnih računih in paketih, ki jih ponujajo banke.

 

Bančni račun ali paket lahko odprete pri 15 bankah in hranilnicah (v Sloveniji) – s pomočjo spletnega primerjalnika izberite pravo zase.

Še zadnjič letos smo posodobili primerjalnik osebnih bančnih računov in paketov. Razlike v nadomestilih med bankami in hranilnicami so velike, taki so tudi potencialni prihranki. Cena naj ne bo edini kriterij pri izbiri banke, saj štejejo tudi bližina poslovalnic, število bankomatov, odnos do strank, ponudba drugih storitev kot so krediti, varčevanja itd. A plačevati preveč za bančne storitve tudi ni smiselno. Eden od načinov, kako lahko prihranite, je uporaba spletne banke. Nadomestila za plačevanje “položnic” so tam bistveno nižja kot na okencih, pa tudi čas prihranite. Pri tem je potrebno poskrbeti za ustrezno varnost in vložiti nekaj svojega časa. Kdor misli, da je temu kos in ima primerno tehnično opremo, mu uporabo sodobnih bančnih poti priporočamo.

 

Razlike med najbolj in najmanj ugodnimi

Koliko pa lahko prihranimo z zamenjavo banke? Za uporabnike ZPS spletne košarice (mesečno 6 UPN-jev, ena direktna obremenitev, en trajni nalog, trije dvigi na bankomatu druge banke, kartica z odloženim plačilom) je v najboljšem primeru letni strošek dobrih 64 evrov (Primorska hranilnica Vipava in Delavska hranilnica). Za enak nabor storitev bi plačali največ 134 evrov (NKBM), če upoštevamo pakete pa skoraj 240 evrov (BKS). Prihranek je tako do 70 evrov (oziroma 176 evrov).

Za klasične uporabnike, ki plačujejo na okencih so stroški precej višji: od 73 evrov (Delavska hranilnica) pa do 277 evrov (NKBM) oziroma z upoštevanje paketne ponudbe do 450 evrov (SKB). Razlika je več kot 200 evrov letnega prihranka (oziroma skoraj 380 evrov).

O zamenjavi banke pogosto razmišljamo ob najemu kredita, saj bomo za ugodnejšo ponudbo kredita prej pripravljeni na spremembo računa. A tudi tukaj moramo biti pozorni in upoštevati celotno sliko. Ugoden kredit in zelo drag račun na koncu ne pomenita dobre ponudbe. Potrebnega je nekaj računanja, a se splača – stroški so nižji, mi pa imamo nad svojim denarjem nadzor in vemo kam in koliko ga dajemo.

Primerjalnik osebnih računov in paketov

vir:https://www.zps.si/index.php/osebne-finance-sp-1406526635/osebni-rauni/10695-primerjajte-bancne-racune-in-pakete

mib

Mogoče vam bo všeč