Vir: gov.si
PolitikaSlovenijaZdravje

080 51 00 – psihološka podpora prebivalcem 24 ur na dan, vse dni v tednu

Na današnji popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali direktorica Doma starejših Prevalje Stanka Vauh, psiholog Peter Markič in asistentka vladnega govorca Maja Bratuša.

Na popoldanski novinarski konferenci je Maja Bratuša najprej posredovala odgovor na vprašanje z dopoldanske novinarske konference glede aplikacije Ostani Zdrav. Do vključno nedelje, 13. decembra, si je aplikacijo Ostani Zdrav preneslo 188.840 uporabnikov operacijskega sistema Android in 19.120 uporabnikov operacijskega sistema iOS, ki so to storili do vključno sobote, 12. decembra.

Število izdanih TAN kod je bilo včeraj, 13. decembra, 81, v soboto 88 in v petek 90. Ker se TAN koda v zgoščeni vrednosti na strežniku hrani le 14 dni, je znano samo število vnesenih kod za zadnjih 14 dni, ki znaša 1.367.

Stiki s svojci zelo pomembni za oskrbovance

Po besedah direktorice Doma starejših Prevalje Stanke Vauh je v njihovem domu trenutno 155 starostnikov. V drugem valu epidemije so se septembra soočili s prvim pozitivnim primerom in oktobra še z drugim, obakrat je šlo za vnos preko  zaposlenih, a se virus v nobenem primeru ni razširil po domu. V začetku novembra, pa se je virusu v domu vseeno uspelo razširiti preko vnosa ob vrnitvi stanovalca iz bolnišnice.

V rdeči coni imajo danes 16 oskrbovancev, 80 jih je bolezen že prebolelo, 38 pa jih sploh ni postalo pozitivnih. Zabeležili so tudi 17 smrti zaradi covid-19, je pa letos umrlo do tega trenutka 68 oskrbovancev. Za primerjavo v dveh preteklih letih je bilo do istega datuma 55 smrti.

Hitre teste so začeli izvajati s pomočjo mobilne ekipe ZD Ravne. V preteklem tednu so odkrili 2 asimptomatska zaposlena, danes na testiranju ni bil pozitiven nihče. Sodelujejo tudi z lokalnimi župani, priskočili so jim na pomoč pri nakupu koncentratorjev kisika. Obiske svojcev dovoljujejo skoraj ves čas, resda na poseben način, a vseeno vsem ta možnost veliko pomeni.

V stiski pokličite 080 51 00

Psiholog Peter Markič je opisal delovanje dveh brezplačnih telefonskih številk, ki sta namenjeni nudenju psihosocialne pomoči zainteresiranim v času epidemije. Na prvi telefonski številki je ves čas, vsak dan na voljo za pogovor psiholog oziroma strokovnjak s primernega področja. V sodelovanje pri tem dežurstvu se je združilo veliko število organizacij, kar je zelo spodbudno. Strokovnjaki so na voljo v podporo za najrazličnejše razloge: vsem, ki prebolevajo bolezen, ki čutijo strah, da bi zboleli, tudi tistim ob izgubah svojcev in njihovemu žalovanju. Strokovnjaki nudijo nasvete glede izvajanja pouka na daljavo, glede usklajevanja starševske in poklicne vloge in drugim podobnim vprašanjem. Sprejmejo v povprečju 300 klicev na teden.

Otroci in mladostniki pa lahko za pogovor uporabijo Tom telefon, ki je sicer uveljavljen v javnosti že  30 let. Deluje med 12h in 20h uro. Nanj prispe vsak dan 80  klicev. Telefonska številka telefona TOM: 116 111. Na voljo je tudi posebna telefonska številka za reševalce in policiste, saj se tudi oni ob intervencijah srečujejo s psiho travmatskimi posledicami pri opravljanju svojega poklica.

Markič zaključi, da je duševna bolezen žal še vedno stigmatizirana. Zavračanje ponujene možnosti za pogovor se še vedno zaznava, a je teh zadržkov vse manj.

Povzeto po: Gov.si

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika