Vir: Avaz.ba
EvropakoronavirusSlovenijaSvet

[Preveri] Tako izgleda Covid potni list !!

Evropska komisija je v sredo predlagala uredbo o uvedbi digitalnega potrdila, ki naj bi omogočilo varno potovanje znotraj Evropske unije med pandemijo. To bo dokaz, da je bila oseba cepljena, da je že prebolela bolezen ali da ima negativni test na Covid-19 , piše 24sata.hr .

Potrdila bodo brezplačna, v digitalni ali papirni obliki v jeziku države izdajateljice in v angleščini. Vseboval bo kodo za zagotovitev varnosti in verodostojnosti potrdila.

Ta potrdila bi morala biti usklajena in preverljiva v celotni Evropski uniji.

Potrdilo se izda državljanom Evropske unije , pa tudi tujim državljanom, ki živijo v EU, in njihovim družinskim članom. Izdaja potrdil državljanom bo brezplačna.

Komisija poudarja, da bo v tem primeru, ker ta potrdila vsebujejo občutljive osebne podatke, zaščita teh podatkov izjemno visoka.

“Digitalno potrdilo” bo vsebovalo podatke o cepivu, ki ga je prejel državljan, kdo je proizvajalec, številko odmerka in datum cepljenja.

Potrdilo o preskusu bo vsebovalo vrsto testa, datum in čas testa, kraj preskusa in rezultat testa.

Potrditev, da je oseba preživela Covid-19, bo vsebovala datum določitve pozitivnega testa, organ, ki je izdal potrdilo, ter datum izdaje in datum poteka veljavnosti.

Zadnji element v roku uporabnosti bi lahko povzročil polemike, saj še ni določeno, kako dolgo traja imuniteta za ljudi, ki so preživeli Covid-19.

Države članice bodo morale priznati potrdila o cepljenju ne glede na vrsto cepiva.

Komisija poziva države članice in Evropski parlament, naj čim prej sprejmejo predlog, da bo uredba začela veljati do poletja.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa