Sadra na koroških poljih
Črna kronikačrna kronikaLokalnoSlovenija

Prevarani koroški kmeti: » Sadra na koroških poljih in še večja degradacija tal«

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Celje, so zaključili preiskavo sumov storitve več kaznivih dejanj s področja okoljske kriminalitete – kazensko pravno kvalificiranih kot obremenjevanje in uničevanje okolja po prvi in drugi točki prvega odst. 332. čl. KZ-1, javnosti poznanega kot primer »sadra na koroških poljih«.

 

Velja spomniti, da so koroški kmetje v začetku lanskega leta, v prepričanju, da gre za apno, ki ga uporabljajo za nevtralizacijo v tleh nastajajočih kislin oz. PH nevtralizacijo, po najmanj 22 kmetijskih zemljiščih raztrosili približno 500 ton industrijske sadre, ki jim jo je po ceni 2,5 EUR za tono, ponujal lokalni podjetnik, ki pa je zamolčal pomembna dejstva o izvoru sadre in njeni onesnaženosti s težkimi kovinami. Naj opomnimo, da je cena apnenčeve moke oz. njej podobnih izdelkov namenjenih PH nevtralizaciji, v tistem času na trgu v Republiki Sloveniji znašala 15 EUR za tono.

Sadra na koroških poljih

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da je predmetna sadra nastala kot stranski produkt zastarele ter uradno opuščene oblike proizvodnje steklenih izdelkov in da predstavlja okolju nevaren odpadek zaradi visoke vsebnosti zdravju škodljivih in nevarnih težkih kovin (svinca in kroma).

 

Iz izvedenskega mnenja sodne izvedenke za področje ekologije izhaja, da so vrednosti svinca v odloženi sadri tako velike, da bi lahko naveden odpadek opredelili za svinčeno rudo.

Kar je  najhuje, za ponovno »očiščenje« zemljin potrebujemo »spet« več desetletij. Kot na da ni bilo tega dovolj na Koroškem.

 

Ovadeni pri zasledovanju lastnih ekonomskih interesov niso razmišljali o posledicah svojih dejanj in so brez »slabe vesti« onesnaženo sadro prodajali kmetom, ki se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo, posledično pa dolgoročno poslabšali kakovost kmetijskih zemljišč, ob tem pa izpolnili tudi pogoje za prehajanje težkih kovin v prehransko verigo.

Sadra na koroških poljih

Za opisana ravnanja smo na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu podali kazensko ovadbo za osem kaznivih dejanj obremenjevanje in uničevanje okolja po 332 čl. KZ-1, zoper pet fizičnih in dve pravni osebi.

 

Kaj še dodati?

Prevaranti ali ljudi z ozkimi t zasebnimi interesi so se okoristili takoj, sanacija pa bi trajala še dolgo. V kolikor se ne da narediti boljša ali  bolj striktna sledljivost tovrstnih odpadkov, je prav da se takšni odpadki deponirajo in se ne dajo v promet in v nastajanje škode z dolgoročnimi poledicami na zemlji in posledično z pridelavo poljščin.

Vane T. Costa

Vir in foto: puc&vtc

Mogoče vam bo všeč