Voznica v Celju podrla drog in napihala 3 promile alkohola (Fotografija je simbolična)
Črna kronikaLokalnoprometSlovenija

»Odlične« reference celjske voznice: «Z dobrimi tremi promili alkohola v krvi povzročila prometno nesrečo«

Včeraj popoldne  je občan obvestil policiste,  da je v centru Celja voznica osebnega vozila zapeljala na pločnik in trčila v ulično svetilko ter si poškodovala gumo in platišče, tako, da vozilo ni bilo več vozno.

Preizkus z alkotestom je pokazal, da je bila krepko pod vplivom alkohola. V krvi je imela dobre tri promile alkohola. Voznico so  z »veseljem« pridržali do streznitve, sledil bo še  obdolžilni predlog.

 

Velja spomniti,  da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo  pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so  prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri  enem promilu alkohola poveča za najmanj 25- krat.

 

Prav zato in še zaradi česa drugega  alkohol ne sodi v promet, zato nikar  se ne odpravljajte  na vožnjo če ste pili alkoholne pijače.

Vsak od nas lahko doda svoj doprinos k varnosti na naših cestah. Zato bodimo strpni, spoštljivi  in odgovorni udeleženci v cestnem prometu. Pa brez »maliganskega« spremljevalca.

Vane T. Costa

Vir: puc&vtc

Mogoče vam bo všeč