Dogodki in prireditveGospodarstvoGospodarstvoizobraževanjeSlovenijatehnologijaV fokusu

Preudarna in trezna uporaba umetne inteligence

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca (UI) je področje računalništva, ki se ukvarja z ustvarjanjem in razvojem sistemov ter algoritmov, ki posnemajo človeško inteligenco.

Cilj umetne inteligence je omogočiti računalnikom, da lahko rešujejo naloge, ki običajno zahtevajo človeško inteligenco, kot so učenje, razumevanje naravnega jezikaprepoznavanje slik, odločanje, načrtovanje in avtomatiziranje procesov.

Umetna inteligenca je nekaj, kar pomaga strojem, da razmišljajo in se učijo na podoben način kot ljudje.

Poglejmo to na primeru. Predstavljaj si, da imaš majhnega robota, ki ga lahko naučiš, kako opravljati različne naloge. Robot ima poseben možganski čip, ki mu omogoča, da se uči iz izkušenj. To pomeni, da ima sposobnost, da se iz napak in uspehov nauči, kako opraviti nalogo bolje.

Slika: Dall-e-3

Na primer, če bi robota naučil, kako sestaviti kocke, bi mu pokazal, kako to storiti pravilno. Nato bi mu dal nekaj kock in bi poskusil, da bi jih sestavil. Sprva bi morda naredil nekaj napak, vendar bi se iz teh napak učil in se postopoma izboljševal.

Umetna inteligenca je torej kot pameten robot, ki se uči in postaja vedno boljši v opravljanju različnih nalog. Pomaga nam reševati probleme, ustvarjati nove stvari in se prilagajati spreminjajočemu se svetu.

WEB3 in umetna inteligenca

WEB3 je koncept, ki združuje različne tehnologije, kot so blockchain, kriptovalute in decentralizirane aplikacije. Umetna inteligenca igra pomembno vlogo pri razvoju in izvajanju teh tehnologij, saj omogoča avtomatizacijo in izboljšanje uporabniške izkušnje.

Slika: Dall-e-3

Veliki jezikovni modeli

Med najbolj znanimi velikimi jezikovnimi modeli so ChatGPT, Bard, Poe.com, You.com in Perplexity. Ti modeli temeljijo na globokem učenju in so sposobni generirati ustrezne odgovore na različna vprašanja in izzive. ChatGPT, na primer, je znan po svoji sposobnosti vzpostavljanja naravnega pogovora z uporabniki.

Uporaba iskalnih ukazov za različne primere uporabe

Iskalni ukazi, imenovani tudi “prompti”, so ključni pri interakciji z jezikovnimi modeli. Z njihovo pomočjo lahko uporabniki modelom podajo navodila in vprašanja ter pridobijo relevantne odgovore. Na vebinarju bomo predstavili primere uporabe iskalnih ukazov za različne poslovne aktivnosti, kot so generiranje vsebin, marketinško-prodajni oddelki, upravljanje projektov, e-Trgovina, raziskave in strategije ter uporaba poslovnih aplikacij.

Slika: Dall-e-3

Umetna inteligenca postaja vse pomembnejši del našega vsakdana, tako zasebnega kot poslovnega. Vedno več podjetij izkorišča njene prednosti za avtomatizacijo procesov, generiranje vsebin in pomoč uporabnikom. A kljub številnim pozitivnim učinkom je treba pri uporabi umetne inteligence ravnati z veliko mero previdnosti in odgovornosti.

Preudarna in trezna uporaba umetne inteligence

Pri uporabi umetne inteligence je ključno biti preudaren in trezen. Potrebno je razumeti omejitve in tveganja, povezana z uporabo teh tehnologij, ter se zavedati etičnih in pravnih vidikov. Vabimo vas, da se na vebinarju podrobneje seznanite s temi vprašanji in izveste, kako lahko kot posameznik ali podjetje odgovorno uporabljate umetno inteligenco v svojem delu.

Vabimo vas, da se brezplačno udeležite zoom online vebinarja “Preudarna in trezna uporaba umetne inteligence”, kjer boste pridobili vpogled v velike jezikovne modele in njihovo uporabo v poslovnem svetu. Ne zamudite priložnosti za razumevanje in izkoristek teh naprednih tehnologij.

Več informacij o vebinarju najdete na

https://www.almamater.si/preudarna-in-trezna-uporaba-umetne-inteligence-n1304

Prijava na vebinar je mogoča na strani:

https://almamater-si.zoom.us/webinar/register/WN_zTc2l2iZRAKfDCMlQ88mFg?utm_source=Alma+Mater+Europaea+-+splo%C5%A1ne+novice&utm_campaign=11bd784037-EMAIL_CAMPAIGN_2023_12_22_09_46&utm_medium=email&utm_term=0_-11bd784037-%5BLIST_EMAIL_ID%5D#/registration

 

 

Mogoče vam bo všeč