OLIMPIJSKE IGRE 2021-TokioŠport

Presenečenja na OI 2020 Tokyo – doktorica matematike presenetila favorizirane Nizozemske kolesarke

Avstrijka Anna Kiesenhofer je postala presenetljiva zmagovalka cestne kolesarske dirke na olimpijskih igrah v Tokiu. Srebro je osvojila Nizozemka Annemiek Van Vleuten, bron pa Italijanka Elisa Longo Borghini. Slovenska predstavnica Eugenia Bujak je zasedla 19. mesto.

Tridesetletna Kiesenhoferjeva, ki od leta 2017 ni članica profesionalne ekipe, je Avstriji prikolesarila prvo olimpijsko odličje v 125-letni zgodovini iger. Na 137 kilometrov dolgi trasi je bila vse od prvega kilometra del skupine kolesark, ki so si nabrale deset minut naskoka, 40 kilometrov pred ciljem pa se je nato odlepila od tekmic in na koncu slavila zmago s prednostjo 75 sekund.

Amaterska kolesarka, ki je na na dunajski univerzi in univerzi Cambridge diplomirala iz matematike, prav tako pa se lahko pohvali tudi z doktoratom, je presenetila favorizirane Nizozemke, ki so pred dirko veljale za glavne favoritinje za najvišja mesta.

“Občutki so izjemni, Ne morem verjeti. Še nikoli v življenju se nisem tako izpraznila. Komaj sem še poganjala. Občutek sem imela, da so moje noge povsem iztrošene,” je po senzacionalni zmagi dejala 30-letnica.

Bujakova popravila dosežek Polone Batagelj

Edina slovenska predstavnica na dirki je bila Eugenija Bujak, ki je dolgo držala stik z najboljšimi, na zadnjem krajšem vzponu pred prihodom na dirkališče Fudži pa je popustila in na koncu z zaostankom 2:28 minute zasedla 19. mesto.

“Razmere so bile danes res težke in na tistem zadnjem vzponu mi je na koncu zmanjkalo malo moči. V drugi polovici se je dirka res razživela. Bilo je veliko skokov, menjave ritma in takrat je postalo zelo težko,” je za STA priznala tekmovalka, ki je poskrbela za najvišjo slovensko uvrstitev na cestnih dirkah na OI v ženski konkurenci. Pred tem je najvišjo uvrstitev dosegla Polona Batagelj

vir: https://sportklub.n1info.si/tokyo-2020/doktorica-matematike-presenetila-favorizirane-nizozemke/

Mogoče vam bo všeč