Vir: Avaz.ba
EvropakoronavirusPolitikaSlovenijaSvetV fokusu

[Preobrat]Evropska unija razmišlja o nujni odobritvi cepiv proti koronavirusu

Evropska komisija je danes dejala, da razmišlja o nujni odobritvi cepiva proti Covid-19 kot hitrejši alternativi doslej veljavnim strogim odobritvam.

Ta poteza bi pomenila velik preobrat v odobritvi cepiv, saj bi vključevala postopek, ki ga je EU štela za nevarnega, in preden je bila pandemija Covida-19 rezervirana le za redke nacionalne odobritve zdravil za neozdravljivo bolne bolnike, vključno z zdravljenjem raka.

Potencialne spremembe se zgodijo v času, ko sta ES in evropski regulator za zdravila pod pritiskom zaradi počasnih odobritev cepiv, kar je prispevalo k počasnejšemu uvajanju cepiv Covid-19 v 27-članski uniji v primerjavi ZDA in nekdanja članica EU Velika Britanija.

“Z državami članicami smo pripravljeni razpravljati o vseh možnih načinih za resnično pospešitev odobritve cepiv” – je na tiskovni konferenci dejal tiskovni predstavnik Komisije.

Ena od možnosti bi lahko bila “nujna odobritev cepiv na ravni EU z deljeno odgovornostjo med državami članicami,” je dejal tiskovni predstavnik in dodal, da bi se lahko to začelo kmalu, če vlade EU to idejo podprejo.

Trenutno ni znano, ali bi postopek odobritve za nujne primere po vsej EU, če bi bil dogovorjen, pomenil enake pogoje kot odobritve za nujne primere, izdane na nacionalni ravni, je za Reuters dejal tiskovni predstavnik komisije.

Evropska agencija za zdravila (EMA) trenutno ne more izdati nujnih dovoljenj.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa