SlovenijaTurizem

Predstavljeni dosežki projekta Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja

Ob zaključku projekta Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja je v Gradu Štanjel danes potekal 3. dan Kaštelirjev. Predstavljeni so bili dosežki projekta v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška, ki se je začel oktobra 2018.

Projekt Kaštelir se je osredotočal na prazgodovinske naselbine – gradišča/kaštelirje iz 2. in 1. tisočletja pr.n.št. oz. natančneje iz časa bronaste in železne dobe, katerih ostanke najdemo na območju Krasa, preko Brkinov, Čičarije in Istre, do Kvarnerja. Z zaraščanjem gradišč, izseljevanjem lokalnega prebivalstva ter izgubo tradicije in povezav s starodavno preteklostjo, se je izgubilo tudi znanje o takrat rastočih rastlinah tega območja in njihovi uporabi. Zato je bil glavni namen projekta aktivno ohranjanje dediščine gradišč, in sicer z njihovim ovrednotenjem, zaščito, oživitvijo ter promocijo ter obuditev starodavne povezanosti ljudi z rastlinami. Vrednost projekta je 1.416.321,03 EUR. V projektu sodeluje 8 partnerjev (4 slovenski, 4 hrvaški).

Eden pomembnejših dosežkov projekta je ustanovitev čezmejne destinacije (in konzorcija) z imenom »DEŽELA PRAZGODOVINSKIH GRADIŠČ ~ KAŠTELIRJEV«. Pripravljena je bila turistična tura od Krasa do Kvarnerja: iz sedanjosti v preteklost za trajnostno prihodnost, ki obiskovalce s pomočjo mobilne aplikacije Kaštelir map popelje po arheoloških in botaničnih poteh. Vnesenih in predstavljenih je prvih 24 gradišč na slovenski, in 24 na hrvaški strani, 8 učno-rekreacijskih in didaktičnih botaničnih poti, kulturna dediščina in naravne vrednote ter turistična ponudba ob poteh. Uporabne rastline od Krasa do Kvarnerja povezane z arheobotaniko in etnobotaniko pa lahko obiskovalci spoznavajo v botaničnem vodniku.

Na območju štirih oživljenih gradišč so nastali tudi prvi štirje lokalni ARHEOLOŠKI PARKI (Štanjel, Korte v Sloveniji ter Rašpor in Ozida na Hrvaškem), kjer so vzpostavljene tudi prve štiri info – interpretacijske točke.  V okviru novo nastalih turističnih produktov so tudi turistični paketi ter doživetja, ki obiskovalce gradišč – kaštelirjev  popeljejo v tedanji  čas.

Med ostalimi dosežki so tudi AR aplikacija (obogatena resničnost) za digitalno vodenje po izbranih arheoloških območij – »Skozi Štanjel skozi čas« z virtualnim dečkom Avikom, ki je ostal v Štanjelu »pozabljen v prazgodovinskem času in prostoru«, in ki je eden od ključnih oseb iz prazgodovinske pravljice. Narejena je tudi ilustrirana slikanica »Sveti meč pravice«, ki na atraktiven in slikovit način predstavlja življenje starodavnih prebivalcev gradišč/kaštelirjev ter z bogatimi ilustracijami pričarajo starodavne običaje, ljudi, oblačila.

Obiskovalci pa lahko okusijo prazgodovinsko jed, postreženo v ročno izdelani prazgodovinski skledi. Mineštro, postreženo v prazgodovinski skledi in pripravljeno po starodavnih receptih z uporabo starodavnih rastlin, katere recept je pripravilo Kraško društvo Planta, lahko okusite v Bistroju Grad Štanjel.

Poleg sklede, namenjene strežbi hrane, je v projektu ustvarjena tudi različica sklede, ki jo izdelujejo v posebnem socialno varstvenem zavodu Dom na Krasu Dutovlje. Ta bo naprodaj kot trajnostni spominek v turistično informacijskih centrih in pri ponudnikih.

V sklopu projekta so bila izvedena številna usposabljanja, izobraževanja ter delavnice za vodnike in lokalno prebivalstvo in obiskovalce ter novi turistični produkti in doživetja.

V petek, 18.junija, poteka otvoritev notranje INFO-INTERPRETACIJSKE točke – mini muzeja v Kobdiljskem stolpu v Štanjelu ter razstave “SKRITI ŠTANJEL” in arheološkega parka Gledanica na vrhu Turn v Štanjelu.

Vabljeni tudi v soboto, 19. in nedeljo, 20. junija, na dogodke v okviru FESTIVAL GLEDANICA – vodenja po prazgodovinskih gradiščih Krasa, Brkinov in Istre, izobraževanja in delavnice, mednarodno konferenco, predstave, koncerte in druga posebna doživetja.

Odprtje informacijsko-interpretacijske točke Arheološkega parka Kašler

V četrtek, 17. junija, je potekala novinarska konferenca pred svečanim odprtjem in predstavitvijo urejenega arheološkega parka Kašler pri Kortah nad Izolo, ki je eden izmed dosežkov projekta Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja. Več informacij v sporočilu za javnost.

vir. https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/16654-predstavljeni-dosezki-projekta-kastelir-prazgodovinska-gradisca-in-etnobotanika-za-trajnostni-turizem-in-razvoj-podezelja

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija