Predsednik vlade Janez Janša sprejel kolednike in predstavnike Misijonskega središča Slovenije foto: KPV
KulturaSlovenijaŽivljenje

Predsednik vlade Janez Janša na praznik svetih treh kraljev sprejel kolednike in predstavnike Misijonskega središča Slovenije

Predsednik vlade Janez Janša je danes na praznik svetih treh kraljev sprejel kolednike iz župnije Zreče, predstavnike Misijonskega središča Slovenije in ravnatelja MSS Matjaža Križnarja.

Predsednik vlade Janez Janša se je kolednikom zahvalil za obisk, za to, da ohranjajo koledniško tradicijo – ta lep slovenski krščanski običaj, in, da s koledniško akcijo pomagajo pomoči potrebnim. Zahvalil se je slovenskim misijonarjem, ki so v stoletjih po celem svetu ne samo širi krščanstvo, ampak tudi pomagali ljudem, kar počnejo še danes. Zahvalil se je tudi ravnatelju Misijonskega središča, ki s svojimi sodelavci zbira finančna sredstva in tako pomaga slovenskim misijonarjem. Predsednik vlade je ob tem spomnil, da je kot znak spoštovanja do slovenskih misijonarjev pred letom dni Petra Opeko, misijonarja slovenskega rodu, ki deluje na Madagaskarju, in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa predlagal za Nobelovo nagrado za mir za leto 2021.

Predsednik vlade Janez Janša sprejel kolednike in predstavnike Misijonskega središča Slovenije
foto: KPV

“To kar je Peter Opeka naredil na Madagaskarju izpričuje to, da se da. Njegovo delo poznajo mnogi voditelji po Evropi in svetu. Prav tako po celem svetu cenijo delo drugih slovenskih misijonarjev.” Ob tem je dejal, da bomo nominacijo Petra Opeke za Nobelovo nagrado za mir še ponovili.

Koledovanje je običaj, ko koledniki od božiča do praznika svetih treh kraljev obiskujejo hiše in različne institucije ter s pesmijo – kolednico oznanjajo veselo oznanilo – Jezusovo rojstvo in voščijo srečo ter zdravje. Koledniki po koledniški pesmi in voščilu tradicionalno zaprosijo za pomoč otrokom iz dežel, kjer delujejo slovenski misijonarji. Letošnja koledniška akcija bo namenjena gradnji dodatnih učilnic na Madagaskarju, kjer deluje misijonar Janez Mesec; gradnji sanitarnih prostorov v Etiopiji, kjer deluje misijonarka Polona Dominik; zidavi novih hiš v Albaniji, kjer deluje misijonarka s. Vida Gerkman; gradnji sanitarij in opremi za knjižnico v Mozambiku, kjer deluje misijonarka s. Zvonka Mikec; obnovi otroškega igrišča v Kazahstanu, kjer deluje misijonar p. Miha Majetič; gradnji dodatnih razredov v šoli za predšolske otroke na Madagaskarju, kjer deluje misijonar Anton Kerin; gradnji I. stopnje osnovne šole v Senegalu, kjer deluje misijonarka Polona Švegelj; ter obnovi cerkve sv. Polikarpa v Turčiji, kjer deluje nadškof Martin Kmetec.

Vane T. Costa

Vir in foto: UKOM

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura