Informacijski pano pred vhodom v Spominski park Teharje
KulturaLokalnozgodovina

Celje: »Pred vhodom v Spominski park Teharje nameščen informacijski pano«. Je že bil čas.

Od danes naprej je pred vhodom v Spominski park Teharje nameščen informacijski pano, s katerim se  želi  počastiti spomin na zamolčane žrtve povojnih pobojev. Na pobudo Ivana Otta so na panoju predstavili tudi žalostne usode otrok s Petrička, ki so jih v taborišču ločili od staršev. Tekstovno in grafično obsežnejše gradivo bodo v kratkem objavili na spletni strani Mestne občine Celje. Dostopno bo tudi preko QR kode, ki jo bodo namestili na pano. Digitalna ureditev je v zaključni fazi. 

 

Informacijski pano, je pripravila novoustanovljena Komisija za umestitev spominskih plošč in obeležij na območju Mestne občine Celje. Veliko zaslug pri ureditvi imajo predvsem Muzej novejše zgodovine Celje, dr. Mitja Ferenc, ki je pripravil tekstovno in grafično gradivo, ter celjska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je izdala kulturno varstveno soglasje. Ureditev informacijskega panoja je podprlo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Informacijski pano pred vhodom v Spominski park Teharje

Spominski park Teharje je bil zgrajen jeseni 2004, deset let kasneje pa je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Park in osrednji spomenik je z zmagovitim natečajnim projektom zasnoval arhitekt Marko Mušič. Javno podjetje Zelenice  skrbi in bo skrbelo,  da je park vedno lepo urejen.

Vane T. Costa

vir in foto: MOC

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura