Dogodki in prireditveSlovenijaTurizemV fokusu

PREDSEDNIK RS BORUT PAHOR PREDAL POSEBNO ZAHVALO TURISTIČNI ZVEZI SLOVENIJE

Zahvalo je Turistični zvezi Slovenije namenil ob 30-letnici izvajanja programa Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je potekala pod njegovim častnim pokroviteljstvom.

14. oktober 2021

Deli s prijatelji

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na sinočnji že 30. prireditvi Moja dežela – lepa in gostoljubna predal zahvalo Turistični zvezi Slovenije za spodbujanje slovenskih mest in krajev k urejenemu in gostoljubnemu okolju s poudarkom na zelenem turizmu in trajnostnem razvoju. Zahvalo je Turistični zvezi Slovenije namenil ob 30-letnici izvajanja programa Moja dežela – lepa in gostljubna, ki je potekala pod njegovim častnim pokroviteljstvom. Zahvalo je prevzel predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka, ki je v govoru poudaril, da je praznovanje 30-letnice nadvse uspešnega organiziranja in terenskega izvajanja projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna pravzaprav pravi mali turistični čudež.

Fotografija: Nino Verdnik, arhiv STO

29 dni ocenjevanja na terenu, 10.009 prevoženih kilometrov, porabljenih 700 litrov bencina 

“Ko smo pred 30-imi leti v življenje napotili ta danes vsem dobro znan projekt, si niti predstavljati nismo upali, da bi se lahko v vseh teh letih tako razvijal in napredoval, da je do današnjega dne postal vseslovensko gibanje, ki zajema malodane vse ljudi, kraje in objekte, ki se prostovoljno ali profesionalno ukvarjajo s turizmom. Teh 30 let predstavlja zelo uspešno, inovativno in reprezentativno delovanje po vsej Sloveniji, po kateri se je doslej popotovalo in ocenjevalo tako turistične vroče točke kot tudi skrite kotičke po naši lepi in gostoljubni deželi. Ocenjevalke in ocenjevalci, kar … se jih je zvrstilo v teh treh desetletjih, so leto za letom neumorno in zagnano ocenjevali naša velika in mala mesta, vasi, kraje, njihova mestna, vaška in trška jedra in celo bencinske servise, v zadnjih letih pa tudi tematske poti, hostle in novonastale moderne glampinge.

Fotografija: Nino Verdnik, arhiv STO

Kot predsednik Turistične zveze Slovenije lahko izrazim le neizmerno veselje in ponos nad rezultati, ki so se na podlagi tega tekmovanja skozi leta kazali pri razvoju in rasti turistične ponudbe po vsej naši deželi. In seveda pri kakovosti turistične ponudbe, pri razvoju novih turističnih spominkov in produktov, pri odkrivanju zakritih lepot naše dežele in pri nudenju vse višje ravni gostoljubnosti in prijaznosti turističnih ponudnikov. Ne pravijo zastonj, da je zmaga v posamezni kategoriji tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna, vredna prav toliko kot Michelinove zvezdice za gostince. To tekmovanje oziroma ocenjevanje, ki ga vsako leto prostovoljno opravljajo predani in strokovno usposobljeni ocenjevalke in ocenjevalci, namreč s svojimi resnično strokovnimi, objektivnimi in nepristranskimi ocenami postavlja zrcalo naši celotni turistični ponudbi in jo podpira pri uveljavljanju na našem domačem turističnem tržišču, prav tako pa tudi na velikih turističnih trgih. Vsi dosedanji in letošnji ocenjevalci si zato zaslužijo zelo veliko pohvalo za svoje delo in spodbudo za nadaljnje delo. In velik, velik aplavz. Da pa bi vam vsaj malce približal njihovo delo, naj vam razkrijem, da je letošnja ekipa sedmih ocenjevalk in ocenjevalcev opravila kar za 29 dni ocenjevanja na terenu, prevozili so kar 10.009 kilometrov in za to porabili 700 litrov bencina. Kakšen skopuški zlovoljnež bi to videl kot nepotrebne stroške, jaz pa brez sence dvoma trdim, da je vrednost njihovega doprinosa k višji kakovostni ravni turistične ponudbe v Sloveniji neprecenljiva. V skoraj mesecu dni ocenjevanja jim je uspelo oceniti 79 tekmovalcev v 6 različnih kategorijah, za njihova izčrpna in strokovna poročila z utemeljitvami pa so porabili še 38 ur. Po vsej Sloveniji so posneli kar 256 vrhunskih fotografij in se nekajkrat pojavili tudi v medijih ter seznanjali naše prebivalce s svojim delom.

Gostoljubnost je ena izmed najlepših lastnosti gostiteljev, ko jih obiščejo gostje od blizu in daleč. Zato si v Turistični zvezi Slovenije prizadevamo za pristne stike in odnose med sodobnimi turističnimi nomadi in domačini, ki jim ponujajo vse boljše turistične storitve, z njimi pa tudi svojo prijaznost, spoštovanje in gostoljubje, po katerih v današnjem času hrepenimo malodane vsi, ki živimo in bivamo v teh vse bolj hektičnih, skoraj odbito norih časih. Da niti ne omenjam epidemije, za katero se nam zdi, da bo trajala do neskončnosti. No, zagotavljam vam, da ne bo. Tudi ta se bo počasi izpela, kot so se doslej še vse, nam pa omogočila bolj mirna in z zadovoljstvom napolnjena počitnikovanja po Sloveniji – naši skupni deželi – vse bolj lepi in vse bolj gostoljubni.

Zato iskrena hvala vsem vam, ki ste se udeležili letošnjega tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna in vse čestitke zmagovalcem in tudi vsem tekmovalcem! In predvsem: Se vidimo in tekmujemo naslednje leto!”

Pavle Hevka, Predsednik Turistične zveze Slovenije

vir: https://turisticna-zveza.si/novica/predsednik-rs-borut-pahor-predal-posebno-zahvalo-turisticni-zvezi-slovenije

 

Mogoče vam bo všeč