Dogodki in prireditvekoronavirusSlovenijaZdravjeŽivljenje

Predsednik republike Borut Pahor vročil priznanje jabolko navdiha sodelavkam in sodelavcem projekta Sledilnik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 29.12.2020 v Vili Podrožnik sodelavkam in sodelavcem projekta Sledilnik vročil priznanje jabolko navdiha. Repliko jabolka navdiha junakom človečnosti in upanja so sodelavke in sodelavci Sledilnika, ki v projektu delujejo kot prostovoljke in prostovoljci, prejeli v znak hvaležnosti za pomembno vlogo pri obveščanju javnosti o širjenju novega koronavirusa v Sloveniji. Vročitve, ki je potekala na razmeram prilagojen način, so se udeležili najožji sodelavke in sodelavci projekta, drugi pa so jo spremljali v neposrednem prenosu na spletni strani www.predsednik.si.

V imenu prostovoljk in prostovoljcev Sledilnika je repliko priznanja prevzel Luka Renko, pobudnik in koordinator projekta. »Dostop do podatkov je tisti, ki lahko zgradi zaupanje in pomaga prebroditi še tako težke čase,« je dejal ob zahvali in poudaril pomen razvoja in vlaganja v digitalizacijo, predvsem na področju zdravstva. »Prihodnost je pred nami. Vprašanje je, ali jo bomo soustvarjali in spreminjali ali pa nas bo prehitela,« je še dejal.

Z vročitvijo desete replike priznanja jabolko navdiha je predsednik republike Borut Pahor izrekel hvaležnost sodelavkam in sodelavcem prostovoljnega projekta Sledilnik za njihovo pomembno vlogo pri obveščanju javnosti o širjenju novega koronavirusa v Sloveniji. Ob vročitvi je poudaril, da bosta za zmago nad virusom zaslužni znanost in človečnost. »Projekt Sledilnik združuje oboje – veliko znanja ter veliko človeške solidarnosti in dobrote,« je dejal in ocenil, da so sodelavke in sodelavci Sledilnika ustvarili nekaj čudovitega, v kar ljudje zaupajo. »Zaupanje je v teh časih redka vrlina in pomembna dobrina,« je še poudaril predsednik republike in izrazil upanje, da bodo ljudje v Sledilniku našli navdih za nove zamisli.

 

Projekt Sledilnik zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji. Javnosti želijo omogočiti čim boljši pregled nad razsežnostjo težave in pravilno oceno tveganja.

Zakaj?

Pravilno zbrani in ažurno ter transparentno objavljeni podatki so po izkušnjah držav, kjer jim je virus uspelo najbolj zajeziti, kritičnega pomena za učinkovit odziv sistemov javnega zdravja. Šele tako objavljeni podatki so temelj za razumevanje dogajanja, aktivno samozaščitno ravnanje ljudi ter sprejemanje nujnosti ukrepov.

Podatke zbirajo iz različnih javno dostopnih virov, od sobote, 28. marca 2020 dalje pa imamo vzpostavljeno tudi direktno povezavo z zdravstvenimi zavodi in NIJZ. Ti jim pošiljajo strukturirane podatke, ki jih potem validirajo in oblikujejo v obliko, primerno za vizualizacije in predstavitev javnosti, kakor tudi za nadaljne delo pri razvoju modelov in napovedi. Ker so podatki iz medijev in nekaterih drugih virov kdaj tudi nejasni in nedosledni, preglednica vključuje tudi opombe o virih in sklepanju na podlagi nepopolnih podatkov.

 

vir: https://covid-19.sledilnik.org

mib

Mogoče vam bo všeč