Dogodki in prireditveEvropaPolitikaSlovenijaV fokusuZunanja politika

Predsednica Pirc Musar: »Moj prvi obisk v funkcije predsednice je poklon Evropi, poklon naši sosedi, evropskemu sodelovanju«

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je 1.1.2023 na mejnem prehodu Obrežje skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem udeležila slovesnosti ob hrvaškem vstopu v schengensko in evrsko območje.

»Moj prvi obisk v funkciji predsednice republike je poklon Evropi, naši sosedi, evropskemu povezovanju in sodelovanju,« je dejala predsednica in dodala, da je integracija edina možna pot tudi za države Zahodnega Balkana.

»Današnji dogodek je močno sporočilo nadaljevanju procesa povezovanja,« je dejala predsednica Pirc Musar in izpostavila, da bo kot predsednica spodbujala države Zahodnega Balkana, da se čimprej pridružijo evropskim integracijam.

Predsednica Nataša Pirc Musar je spomnila, da sodi v generacijo državljank in državljanov Slovenije, ki je zrasla brez meja med državama.

»Gre za velik in zgodovinski dan tako za hrvaške kot slovenske državljanke in državljane. Hrvaška je priljubljena destinacija za številne prebivalke in prebivalce Slovenije, za nekatere pa je tudi kraj dela in bivanja,« je še poudarila.

»Enako smo veseli ob prevzemu evra, ki bo olajšal poslovanje številnim slovenskim podjetjem na Hrvaškem,« je ob hrvaškem prevzemu evra izpostavila predsednica.

 

vir: https://www.up-rs.si/sl/objave/predsednica-republike-pirc-musar-na-na-obrezju-na-slovesnosti-ob-vstopu-hrvaske-v-schengensko-in-evrsko-obmocje-in-na-prvem-srecanju-s-predsednico-evropske-komisije-ursulo-von-der-leyen/

 

 

Mogoče vam bo všeč