Dogodki in prireditveizobraževanjeKulturaSlovenijaTurizem

PRAZNIK IDRIJSKIH ŽLIKROFOV – 21.8.2021

Spoznajte stoletno zgodbo jedi, ki iz tradicije prehaja v sodobnost.

Na svoj praznik tradicionalna rudarska jed stopi v svet okusov in tam vsakič znova dobi nov obraz. Vzemite si čas v soboto, 21. avgusta in izkusite popotovanje idrijskih žlikrofov od tradicije do sodobnosti na že tradicionalnem Prazniku idrijskih žlikrofov.

V Idriji bodo v soboto 21.8.2021 ponovno pripravljali znane idrijske žlikrofe.

Idrijski žlikrofi so slovenska jed z Idrijskega, narejena iz rezančevega testa s krompirjevim nadevom in značilno obliko. Priprava poteka po tradicionalnem receptu, ki je bil opisan v sredini 19. stoletja, natančen izvor jedi pa zaradi pomanjkanja zgodovinskih virov ni znan. Pripravljajo se kot predjed, priloga k mesnim jedem ali samostojna jed, zabeljena z ocvirki. Tipična idrijska priloga je t. i. bakalca[1], omaka iz jagnjetine in zelenjave.

Idrijski žlikrofi so prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »Zajamčena tradicionalna posebnost«. Proizvodnja geografsko ni omejena, vsi izdelovalci in restavracije, ki želijo ponujati jed pod tem imenom, pa morajo biti certificirani.[2]

Proizvedeno po tradicionalni recepturi in na tradicionalen način

Idrijski žlikrofi so zaščiteni kot »zajamčena tradicionalna posebnost«. To pomeni, da so proizvedeni po tradicionalni recepturi in na tradicionalen način. Nacionalno zaščito so prejeli že v letu 2002, evropsko pa januarja leta 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi, ki s pomočjo Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije vodi in spremlja postopke za vzdrževanje certifikata.

Več informacij o dogodku najdete na https://www.idrijski-zlikrofi.si/

 

Mogoče vam bo všeč