SlovenijaŽivljenje

Pozitivna komunikacija za več sreče pri delu

Eden od izzivov, s katerimi se soočajo današnji delodajalci, je nizka zavzetost zaposlenih; glede na študijo, ki so jo naredili pri Gallup-u, je samo 13% zaposlenih zavzetih pri svojem delu. Zaskrbljujoč podatek, ki pa ima rešitev. Srečni zaposleni so bolj zavzeti, zadovoljni in produktivni. Zato je prav, da delodajalci vedo, kako ustvarjati srečo na delovnem mestu. Pomemben ključ do sreče je medosebno komuniciranje; takšno, ki je več kot samo izmenjava informacij in ki pomaga, da dobimo čustveno podporo ter povratne informacije, ko to potrebujemo, takšno, ki razvija odnose in je pozitivno naravnano.
avtorica članka: Petra Božič Blagajac

V samem bistvu komuniciranje predstavlja prenos informacij med pošiljateljem in prejemnikom. Pri tem je pomembno, da na poti prenosa odstranimo čim več hrupa. To je lahko dejanski hrup v delovnem okolju (stroji, telefonski pogovori), ki povzroči, da prejemnik sliši samo del tega, kar mu sporoča oddajnik. Možno pa je tudi, da prejemnika preveč motijo njegove lastne misli in sporočilo ni slišano oziroma sprejeto v pravi meri. Za dobro komunikacijo torej potrebujemo še nekaj več: doseganje vzajemnega razumevanja in povratne informacije.

Običajno se 80% pogovorov, povezanih z delom, vrti okoli izzivov iz preteklosti in išče krivca. 15% jih porabimo za aktualno dogajanje in samo 5% jih je usmerjenih na rešitve ter prihodnje možnosti. Razmišljanje o preteklosti je sicer dobrodošlo, še bolj pomembno pa je, da smo usmerjeni na to, kar res šteje: iskanje pozitivnih rešitev za prihodnost.

Komuniciranje je temelj organizacijske kulture

Vsaka organizacija ima svojo kulturo in komuniciranje igra pomembno vlogo v njenem vsakodnevnem življenju; usmerja jo k uspehu ali stran od njega. Ko je pozitivno, dvosmerno (tako med vodjo in njegovo ekipo kot tudi med sodelavci) je vzdušje v kolektivu dobro. Ko se organizacije in zaposleni fokusirajo na ustvarjanje delovnega okolja, ki spodbuja dobro in pozitivno komuniciranje, se bo to kazalo v večji sreči zaposlenih, ki bodo z večjo produktivnostjo in zavzetostjo vplivali na boljše delovanje organizacij in posledično na boljše poslovne rezultate.

Krepitev komunikacijskih sposobnosti je nekaj izjemnega, kar lahko posameznik naredi za svoj uspeh pri delu in v osebnem življenju, pa tudi za srečo in dobro počutje – sebe in drugih. Razvijanje učinkovitih komunikacijskih spretnosti je proces, ki poveča osebno ter poslovno srečo in ne nazadnje je to odličen način, da spreminjamo svet.

Pozitivno komuniciranje je pomemben del komunikacijskih spretnosti. Pomeni pa, da smo sposobni posredovati sporočila, tudi tista manj prijetna, na pozitiven način. Pozitivna komunikacija je vsaka komunikacija, ki iz prejemnika izvabi pozitiven odziv, ljudje pa zaradi informacij rastejo. Hkrati vpliva na višjo produktivnost, boljše vzdušje v kolektivu, stranke se vračajo, fluktuacija je manjša.

Gallup-ova študija je pokazala, da je komuniciranje pogosto osnova vsakega zdravega odnosa; tudi tistega med zaposlenimi in vodjo. Ko je komuniciranje konsistentno, pa naj bo osebno, telefonsko ali elektronsko, vpliva na večjo zavzetost. Zaposleni, s katerimi imajo vodje redne sestanke, so skoraj trikrat bolj verjetno zavzeti kot tisti, ki takšnih sestankov nimajo. Prav tako so ugotovili, da je zavzetost večja med zaposlenimi, ki dnevno komunicirajo s svojimi vodji, v katerikoli obliki. Najbolj uspešni vodje so tisti, ki uporabljajo kombinacijo osebne, telefonske in elektronske komunikacije.

Če želimo komunicirati na pozitiven način, se moramo najprej naučiti pozitivno razmišljati.

Dandanes je veliko ljudi pod stresom. Če želimo osvojiti njihova srca (in posledično skleniti posel z njimi), moramo biti tisti, ki stres zmanjšujemo. Ko jim bo v naši družbi prijetno, se bodo vedno znova vrnili. Prijetno jim bo, če bo naša komunikacija pozitivna. Besede imajo moč. In tiste prave ustvarjajo dolg, zaupanja vreden odnos. Seveda pa (pozitivna) komunikacija sega onstran izgovorjenih ali napisanih besed. 55% komunikacije predstavlja govorica telesa.

Pozitivna komunikacija, tako kot vse druge spretnosti, zahteva vajo. Tudi zato, da takrat, ko gremo skozi manj prijetne življenjske situacije, ohranimo pozitivno naravnanost. Naša DNK je namreč bolj nagnjena k negativnosti in je lažje biti negativen kot pozitiven.

Prvi korak je, da se zavedaš, kakšen je tvoj način komunikacije (pozitiven ali negativen).

To, ali bo tvoje sporočilo sprejeto pozitivno ali negativno, ima velik vpliv na odziv, ki ga boš dobil. Tudi, ko posreduješ manj prijetna sporočila, lahko pozitiven način komunikacije oblaži vpliv.

Pozitivno komunikacijo je najlažje pričeti graditi s pisno komunikacijo. Preglej svoja elektronska sporočila, SMS sporočila, bloge, objave v družbenih omrežjih. Poglej, kaj si napisal ali rekel. Poišči negativne besede kot so “ne morem”, “ne”, “ne smem”, “nočem”. Stavke znova napiši na bolj pozitiven način. Iz dneva v dan, da ti preide v navado. Preizkušeno.

Da bi premagali negativnost, moramo ustvariti čim več pozitivnih misli. Kot pravi pozitivna psihologinja dr. Barbara Fredrickson, je vsako negativno misel potrebno nadomestiti z vsaj tremi pozitivnimi. Zato se splača razmisliti že na začetku 🙂

*Kar nekaj truda je bilo vloženega, da je ta blog zapisan pozitivno. Kar nekajkrat sem morala obrniti nekatere stavke. In uspelo je.

vir: https://paletaznanj.si/pozitivna-komunikacija-za-vec-srece-pri-delu/?fbclid=IwAR0Hlcut1iaEkF9gpggljuJQpjvYAYIA6SljL6vjwyhYPnc6-VNYmev584U

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija