Vir: Avaz.ba
EvropakoronavirusZdravje

[Poraz] Okužbe s koronavirusom v Nemčiji se eksponentno širijo

Okužbe s koronavirusom v Nemčiji  se eksponentno širijo,  je v torek dejal strokovnjak z Inštituta za nalezljive bolezni Robert Koch (RKI) in dodal, da je tveganje za cepivo AstraZeneca razmeroma majhno.

“Na krilu tretjega vala smo. Temu ni več mogoče oporekati. V tem trenutku smo ublažili omejitve in to pospešuje eksponentno rast”- je za nemško televizijo ARD dejal epidemiolog RKI Dirk Brockmann.

Nemška kanclerka Angela Merkel in voditelji držav so se v začetku tega meseca dogovorili, da bodo postopoma olajšali ukrepe, skupaj z “zasilno zavoro”, ki bo oblastem omogočila, da ponovno uvedejo omejitve, če bo število primerov tri zaporedne dni preseglo 100 na 100.000 prebivalcev.

V ponedeljek se je število primerov na 100.000 prebivalcev povzpelo na 83, iz 79 v nedeljo in 68 pred sedmimi dnevi, RKI pa je opozoril, da bi lahko število okuženih doseglo 200 na 100.000 prebivalcev do sredine prihodnjega meseca, poroča Reuters.

Nemčija je v ponedeljek prekinila uporabo cepiv AstraZeneca, zaradi česar je bila zadnja od več evropskih držav, ki je po poročilih o motnjah strjevanja krvi pri prejemnikih prepovedala dajanje teh cepiv.

Odločitev je sledila priporočilu Inštituta Paul Ehrlich (PEI), nemškega telesa za cepiva, po sedmih primerih tromboze, vključno s tremi smrtnimi primeri.

Brockmann je dejal, da je smiselno razložiti sorazmerna tveganja za prebivalstvo, in opozoril, da je od milijona ljudi 1.000 umrlo zaradi Covid-19 v primerjavi z morda eno smrtjo od milijona cepljenih.

“V rizičnih skupinah je tveganje za smrt zaradi Covida veliko, veliko večje. To pomeni, da ima 100.000-krat večjo verjetnost, da bo umrl zaradi Covida kot zaradi cepiva AstraZeneca,”  je dejal Brockman.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa