GospodarstvoizobraževanjeSlovenijaVeč

Polletni Pregled javnofinančnih gibanj – Ministrstva za finance

Državni proračun je imel v tem obdobju približno 5,4 milijarde evrov prihodkov, kar je za 25,3 % več kot v enakem obdobju lani. Odhodki državnega proračuna so v prvih šestih mesecih znašali približno 7,3 milijarde evrov, kar je za 18 % več kot v enakem obdobju lani. Primanjkljaj državnega proračuna je znašal 1,9 milijarde evrov.

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni. Podatke o državnem proračunu lahko sicer spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje.

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvem polletju zabeležila približno 10,38 milijarde evrov prihodkov in 12 milijard evrov odhodkov.

 

vir: https://www.gov.si/novice/2021-07-30-polletni-pregled-javnofinancnih-gibanj/

 

Mogoče vam bo všeč