Karta na kateri lahko vidimo kako bo potekala obrambna infrastruktura(Foto: zajem zaslona)
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusu

Poljska in baltske države bodo proti Rusiji zgradile 700-kilometrsko obrambno črto. To ni šala!

Namigi o katerih se nekaj časa šušlja, so vse bolj glasni,  šepetanje postaja jasno, glasno in razločno o tem,  da bodo baltske  države in Poljska  zgradili nekaj kar  bo konkretno prispevalo k večji varnosti držav v  fizičnem smislu. Nedolgo tega smo se smejali ko so poljski kmetje na meji z Belorusijo  razlivali ali bolj razprševali gnojevko  tako da je postajalo neznosno za morebitne načrtno porinjene migrante da prestopijo na poljsko stran. To je več kot razlita gnojevka. To bo  fizična ovira.

 

Poljska, Litva, Latvija in Estonija želijo zgraditi 700 kilometrov dolgo obrambno črto ob mejah z Rusko federacijo in Belorusijo. Kot poroča Reuters, stroški ustvarjanja takšnega sistema obrambne infrastrukture znašajo 2,67 milijarde dolarjev. Predsedniku Evropske unije je bilo že poslano pismo s prošnjo za ureditev financiranja.

 

Po besedah ​​voditeljev štirih držav bo projekt, katerega cilj je “zaščita bloka 27 držav” s 450 milijoni prebivalcev, zahteval sredstva vseh članic Unije. To ni šala. Temu se reče zaščita pred nevarnostjo, ki bo  stokrat  ali  še več dražja kot morebitna sredstva, ki so potrebna  za omenjeno infrastrukturo.

 

Takšni načrti prihajajo v času, ko so poljske oborožene sile svojim državljanom začele ponujati program “počitnice z vojsko”. V tem projektu lahko sodelujejo osebe, stare od 18 do 35 let, za kar bodo prejele plačilo v višini 6000 zlotov (nekaj več kot 1400 evrov).

Usposabljanje bo trajalo 28 dni, nato pa morajo udeleženci izreči vojaško zaprisego. Po končanem programu lahko naborniki odidejo v rezervo ali služijo v teritorialni obrambi.

 

Namen projekta je priprava na potencialni konflikt z Rusijo. Ali še bolj za odvračanje Rusov pred morebitno noro idejo o širjenju konflikta proti Zahodu. Vsekakor je  boljše  biti pripravljen kot pa zatečen!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa